Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011
Επενδύσεις - «εξπρές» σε δημόσια γη και παραλίες
Παραχωρήσεις με 50ετή μίσθωση και ειδικά πολεοδομικά κριτήρια
Οι υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στον Καϊάφα του νομού Ηλείας
Ριζικές ανατροπές στην πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία φέρνουν τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εστιάζοντας σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για επενδυτικά σχέδια. Με Προεδρικά Διατάγματα και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις αλλάζει ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός που ίσχυε στη χώρα και αίρονται φραγμοί περιβαλλοντικής προστασίας προκειμένου να γίνουν επενδύσεις «εξπρές» από έλληνες και ξένους ενδιαφερομένους.
Το νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή (γνωστό ως εκτελεστικός νόμος) εξαιρεί από τον χωροταξικό σχεδιασμό ό,τι ανήκει στο Δημόσιο θεωρώντας ότι οι δημόσιες εκτάσεις, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για φυσικές περιοχές, αυτομάτως μπορούν να οικοδομηθούν. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλέπεται αποκλειστική παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε δασικές εκτάσεις.
Νομιμότητα
Ειδικότερα, ο Εφαρμοστικός Νόμος κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας καθώς «παραδίδει» αιγιαλό και παραλίες και καταστρατηγεί την πολεοδομική νομοθεσία μέσα από την κατάργηση των εγκεκριμένων Ρυθμιστικών Σχεδίων, των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, καθώς και του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
Σύμφωνα με τον Εφαρμοστικό Νόμο δίδεται η δυνατότητα τροποποίησης όλων αυτών με τα ίδια Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) με τα οποία θα εγκρίνονται τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων. Με αυτά τα ΠΔ θα εγκρίνονται και οι περιβαλλοντικοί όροι του επενδυτικού σχεδίου και θα μπορούν να καθορίζονται ειδικές χρήσεις γης και ειδικοί περιορισμοί δόμησης, «ακόμη και κατά παρέκκλιση από τους ισχύοντες στην περιοχή όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και από τις διατάξεις του ΓΟΚ (Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού), προκειμένου να αποδοθεί ο βέλτιστος πολεοδομικός-επενδυτικός προορισμός στο προς αξιοποίηση ακίνητο».
Μάλιστα για τη χωροθέτηση κάθε επενδυτικού σχεδίου αξιοποίησης δημοσίου ακινήτου θα εκδίδεται κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος ύστερα από αίτηση του ίδιου του επενδυτή. Επιπλέον, οι οικοδομικές άδειες για την κατασκευή των μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων των επενδύσεων δεν θα εκδίδονται από τις πολεοδομίες αλλά από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος μέσα σε 60 ημέρες.
Το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων και εγκαταστάσεων θα ορίζεται από τον ΓΟΚ, εκτός αν από αρχιτεκτονική ή άλλη τεχνική μελέτη τεκμηριώνεται παρέκκλιση από αυτόν. Τότε με Προεδρικά Διατάγματα μπορεί να καθορίζεται, για ορισμένες κατηγορίες ή περιπτώσεις κτιρίων και εγκαταστάσεων, ύψος μεγαλύτερο από το ανώτατο επιτρεπόμενο.
«Πράσινο φως»
Για τα δημόσια ακίνητα ορίζεται ότι, ύστερα από αίτηση των επενδυτών, οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος θα δίνουν με Κοινή Υπουργική Απόφαση το «πράσινο φως» για την επένδυση. Η δημόσια γη- ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή εταιρεία της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ- όπως προκύπτει από τα Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής προορίζεται για εγκαταστάσεις τουρισμού και αναψυχής, επιχειρηματικά πάρκα, θεματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα και αναψυχή. Δίνει δεκάδες επιλογές στους επενδυτές, όπως ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, μαρίνες,καζίνα, ελικοδρόμια, κατοικίες, κτίρια γραφείων, κέντρα διασκέδασης, νοσοκομεία, γήπεδα κ.ά.
Προς αξιοποίηση δίδονται ακόμη και δημόσια ακίνητα στα οποία περιλαμβάνονται χώροι που προστατεύονται από την περιβαλλοντική αλλά και αρχαιολογική νομοθεσία, όπως ζώνες προστασίας αρχαιολογικών χώρων, ιστορικοί τόποι, φυσικά πάρκα και περιοχές οικοανάπτυξης.
Με τον Εφαρμοστικό Νόμο η κυβέρνηση χωροθετεί, ορίζει χρήσεις γης και καθορίζει όρους δόμησης για όλα τα δημόσια κτήματα παραχωρώντας στους επενδυτές τον αιγιαλό και τις παραλίες των κτημάτων που θα παραχωρηθούν. Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον επενδυτή της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων (ή επέκτασης ήδη υφιστάμενων στην περιοχή λιμενικών εγκαταστάσεων). Η παραχώρηση θα γίνεται για χρονικό διάστημα ως και πενήντα ετών με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το αντάλλαγμα που θα καταβάλλεται θα προσδιορίζεται από τη σύμβαση παραχώρησης.
Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ακίνητο έκτασης 5.500 στρεμμάτων.
ΚΑΪΑΦΑΣ: Υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις μετά αιγιαλού και λίμνης στον Νομό Ηλείας.
ΑΦΑΝΤΟΥ: Παραθαλάσσια έκταση επιφάνειας 175 στρεμμάτων. Ακίνητο «Γκολφ Αφάντου Ρόδου» 1.315 στρεμμάτων.
ΚΤΗΜΑ ΣΚΑΛΑΣ ΣΚΟΤΙΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: Παραλιακή έκταση 400 στρεμμάτων, με 11 συγκροτήματα.
ΚΤΗΜΑ ΑΛΥΚΩΝ: Εκταση 1.202.294 τ.μ. στην Ανάβυσσο Αττικής.
ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Κάμπινγκ σε παραλιακή έκταση 200 στρεμμάτων.
ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΘΩΝΑ ΝΑΥΠΛΙΟ: Σχολάζουσα εδαφική έκταση μετά αιγιαλού και εγκαταστάσεων εστίασης.
ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Αιδηψού, Κύθνου, Λουτρακίου, Θερμοπυλών, spa Υπάτης, πηγή Νιγρίτας.
ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ- ΚΑΤΤΑΒΙΑ: Δημόσια ακίνητα στον Δήμο Νότιας Ρόδου, συνολικής επιφανείας 80.000 στρεμμάτων.
ΒΟΡΡΑΣ- ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ: Δημόσια Ακίνητα στον Νομό Πέλλας, 18.400 στρεμμάτων, όπου λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας, στο όρος Καϊμακτσαλάν.
ΑΝΤΙΡΡΙΟ: Παραθαλάσσια έκταση επιφάνειας 223.000 τ.μ.
ΓΟΥΡΝΕΣ: Ο χώρος της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, συνολικής έκτασης 738 στρεμμ.
ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ: Παραθαλάσσια έκταση 7.990 στρ. στo Δέλτα του ποταμού Νέστου, στον ΝομόΞάνθης.
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ: Δημόσιο ακίνητο, επιφανείας 153.000 τ.μ. Παραλιακή έκταση απέναντι από τη νησίδα «Δοκός».
ΣΙΘΩΝΙΑ, ΛΙΒΑΡΙ ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥΣ: Παραλιακή έκταση, στη Χαλκιδική, συνολικής επιφανείας 94.000 τ.μ.
Ταμείο περιουσίας με ευρωπαϊκή εποπτεία
Τ η σύσταση «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», στο οποίο θα μεταβιβαστούν από το Δημόσιο όλες οι συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν και τα ακίνητα του Δημοσίου που πρόκειται να παραχωρηθούν, με στόχο να εισπράξει το Δημόσιο 50 δισ. ευρώ ως το 2015, προβλέπει ο Εκτελεστικός Νόμος.
Το Ταμείο θα είναι ανώνυμη εταιρεία που θα ανήκει 100% στο Δημόσιο. Η διοίκησή του θα ασκείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο που διορίζεται από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Το νέο Ταμείο θα επιβλέπουν δύο παρατηρητές από την πλευρά των δανειστών, ένας από τα κράτη της ευρωζώνης και ένας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αποκλειστικός σκοπός του θα είναι η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και των περιουσιακών στοιχείων των δημοσίων επιχειρήσεων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ.
Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας ενώ η διάρκεια του Ταμείου είναι έξι έτη.
Το Ταμείο μπορεί, για τη διευκόλυνση της αξιοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων, να συνάπτει κάθε μορφής συμβάσεις, όπως ενδεικτικά συμβάσεις δανείου, ανάθεσης έργου, αναδοχής κινητών αξιών, συμβάσεις μετόχων και συμβάσεις παροχής ή λήψης δικαιωμάτων προαίρεσης πώλησης ή αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Το Ταμείο θα αναλάβει ουσιαστικά τον ρόλο της Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων, όπου προΐσταται ο γενικός γραμματέας κ. Γ. Χριστοδουλάκης. Οπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, στο Ταμείο μεταβιβάζονται και περιέρχονται, χωρίς αντάλλαγμα:
Τα μετοχικά μερίδια του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο.
Τα περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης υποδομών και όλα τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων.
ΠΗΓΗ: tovima.gr
Κυριακή 26 Ιουνίου 2011
Religious Holidays
The bond between water and life is strongly connected and we know that water is the life itself, since the cells of every living organism on this planet are mostly water.
It was only natural for man to see water as the most precious gift and impute it with super natural and divine qualities. All the religions of the world use water as purifying source and used it at their dogmas.
Jesus Christ was baptized in the water of the river Jordan, Ganges river in India is the sacred source that purifies everything, the Nile river that the ancient Egyptians thought as their father and creator, and in Greek mythology Ocean was the father of all, with the Nymphs, Nereids, Oceanides and Naiads live next to rivers, streams and lakes.
Water is the most precious natural product and is used daily in various ways by all the living organisms.
To be clean is connected with the well being and was an important aspect in the life of our ancient ancestors. In every ancient civilization water was a great part in the social and the religious life.
Between the great findings in Knossos, Festos, Tirintha, Pilos and many other important ancient cities, luxury and artful decorated spas and baths were found, close to houses and temples, proving the respect that the ancient ancestors had for healing and well being properties of the water.
In the general Mediterranean area with the good climate there are many areas that combine the natural beauty, with magnificent beaches, rich forests and have natural water springs, flowing through the earth absorbing minerals and chemicals with healing properties.
Evia and more particularly North Evia is a place that would be easily called a paradise, because of the natural beauty and the many springs with healing properties that flow in many regions in the northern part of the island.
Since the ancient years, Edipsos was a famous spa and bath center and many ancient writers such Plutarch, Stravon, Atheneos and others, have mentioned the city in their writings. Because of the spas the city was attracting many important visitors, such as the Roman general Sylla, the emperor Adrian and in the more recent years, the cosmopolitan spas were visited by personalities such as Winston Churchill, Maria Kallas, Queen Olga and others.
Besides the springs, Edipsos was known since the ancient years for the spas of Kymi, an important ancient city, Yialtra a picturesque coastal village and Helia, a beautiful fishing village 5 km away from Aedipsos with natural springs with healing properties.
The subsoil of Evia and Central Greece is formed in a way the allows the water flowing and welling up, through rocks and minerals absorbing all the healing elements that give the healing and well being properties in the water.
There are many springs and spa centers ideal for baths and spas, that today are fully organized with modern facilities such as the spas of Ypati, Thermopiles and Kamena Vourla.
ΠΗΓΗ: lokristravel.com
Η πρώτη λίστα με δημόσια ακίνητα προς αξιοποίηση είναι γεγονός....
«Ελλάδα δεν είναι μόνο το... Ελληνικό»! Με αυτό το σύνθημα οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ζήτησαν από την ΚΕΔ και την ΕΤΑ να ορίσουν τα ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και θεωρούν ότι μπορεί να αξιοποιηθούν.
Στον πόλεμο κατά του χρέους θα πρωτοστατήσουν οι παραλίες, καθώς, όπως έχει πει ο Στρος Καν, «είναι ατελείωτες και αναξιοποίητες». Μεγάλοι ... τουριστικοί όμιλοι του εξωτερικού και διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται να μπουν στο παιχνίδι «ήλιος-θάλασσα», στο οποίο η χώρα μας διαθέτει ακαταμάχητο πλεονέκτημα.
Αττική
Στην περιοχή της πρωτεύουσας, η περίφημη Ριβιέρα του Σαρωνικού αποτελεί αναμφισβήτητα το «φιλέτο» του κρατικού χαρτοφυλακίου.
Αυτήν τη στιγμή στην ευθύνη της ΕΤΑ είναι οι μαρίνες και οι πλαζ, από τον Πειραιά μέχρι και το Σούνιο, αλλά και οικόπεδα με κέντρα διασκέδασης και ξενοδοχεία. «Οπου υπάρχουν συμβόλαια θα τηρηθούν, όποιο τελειώνει θα μπαίνει στο καλάθι» επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» συνεργάτης του πρωθυπουργού. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να έρθει σε συνεννόηση με την Εκκλησία, η οποία επίσης διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία στην περιοχή και η οποία, σύμφωνα με τον αστικό θρύλο, έχει δοθεί σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση «έναντι πινακίου φακής».
Σε ό,τι αφορά σε παραλίες και αιγιαλούς στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Ιόνιο, μερικές από τις περιπτώσεις που εξετάζονται είναι οι εξής:
Ανατολικό «τόξο»:
* Εύβοια: Ακτή Αγίου Μηνά/ αιγιαλός, Ακτή Αιδηψού/ αιγιαλός, Ακτή Αμαρύνθου/ αιγιαλός.
* Φθιώτιδα: Αρκίτσα/ αιγιαλός, Καμένα Βούρλα/ κάμπινγκ.
* Μαγνησία: Ακτή Βόλου/ αιγιαλός, Δράκεια/ σχολάζουσα έκταση, Κτήμα Καλά Νερά/ σχολάζουσα έκταση.
* Πιερία: Σκάλα Σκοτίνας/ παραθαλάσσια έκταση Ξενίας Πλαταμώνα/ δεν λειτουργεί το ξενοδοχείο, Χασκάρα/ εδαφική έκταση.
* Θεσσαλονίκη: Παραθαλάσσιες εκτάσεις στην Επανομή, την Αγία Τριάδα και την Ασπροβάλτα.
* Χαλκιδική: Αρναία/ αιγιαλός, Κτήμα Αγιος Ιωάννης Σιθωνίας/ σχολάζουσα έκταση, Μονοδένδρι/ σχολάζουσα έκταση, Κτήμα Νέας Φώκαιας/ σχολάζουσα έκταση, Νέα Μουδανιά/ σχολάζουσα έκταση.
* Καβάλα: Ακτή Καλαμίτση/ αιγιαλός, Κτήμα Νέας Ηρακλείτσας/ σχολάζουσα έκταση.
Δυτικό «τόξο»:
* Κόρινθος: Ακτή Σικυώνος/ αιγιαλός, Ακτή Βραχατίου/ αιγιαλός, Πευκιάς Ξυλοκάστρου/ σχολάζουσα έκταση.
* Αργολίδα: Τολό/ αιγιαλός.
* Κέρκυρα: Ακτή Κορακιάνα/ αιγιαλός, Ερμόνες/ αιγιαλός, Κανόνι/ αιγιαλός.
* Κεφαλονιά: Μακρύς Γιαλός/ αιγιαλός, Καταβόθρες/ αιγιαλός, Τραπεζάκι/ αιγιαλός.
* Ηλεία: Βαρθολομιό/ σχολάζουσες εκτάσεις, Ιαματικές Πηγές Κουνουπελίου.
* Θεσπρωτία: Τέσσερις νησίδες Θεσπρωτίας.
ΠΗΓΗ: antikry.com
Το "ΚΥΜΑ" και η νοσταλγία του φωτογράφου
«Η φωτογραφία για μένα δεν είναι απλά το ‘‘πάγωμα’’ του χρόνου, αλλά και η έκφραση συναισθημάτων και, κυρίως, η επικοινωνία τους» λέει ο Παντελής Κυριακού, λογιστής στο επάγγελμα. «Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στις διακοπές στην Αιδηψό Ευβοίας. Μου έβγαλε μια λύπη ‘‘γλυκιά’’, μια νοσταλγία για πράγματα που δεν έχω κάνει...»
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
Παντελής Κυριακού - Αθήνα
ΠΗΓΗ: nationalgeographic
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011
Η Αγία Νίνα η Φωτίστρια της Γεωργίας
Η Αγία Νίνα είναι Ισαπόστολος της Γεωργίας, και εξαδέλφη του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου. Γεννήθηκε στα τέλη του 3ου αι. στην Καππαδοκία. Κατάγονταν από αριστοκρατική οικογένεια. Πατέρας της ο Ζαβουλών, φημισμένος στρατιωτικός στην αυτοκρατορική αυλή της Ρώμης. Μητέρα της η Σωσσάνα, αδελφή του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Ιουβεναλίου.
Όταν η Αγία Νίνα έγινε δώδεκα χρονών, οι γονείς της αποφάσισαν να αφιερώσουν την υπόλοιπη ζωή τους στο Θεό. Πούλησαν όλη τους την περιουσία και την μοίρασαν στους φτωχούς. Ο Ζαβουλών έφυγε και εξαφανίστηκε στην έρημο του Ιορδάνου. Η Σωσσάνα όμως, έφυγε στα Ιεροσόλυμα, και από τον επίσκοπο αδελφό της, τοποθετήθηκε διακόννισα στον ιερό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, για να φροντίσζει τις φτωχές και άρρωστες γυναίκες. Την Αγία Νίνα παρέδωσαν στην ευλαβέστατη γερόντισσα Νιοφόρα για να την αναθρέψει.
Η Αγία Νίνα έμαθε καλά την Αγία Γραφή και τα λειτουργικά κείμενα. Όταν έμαθε την ιστορία του άρραφου χιτώνα, άρχισε να προσεύχεται στην Υπεραγία Θεοτόκο να την αξιώσει να προσκυνήσει τον χιτώνα του Κυρίου. Η Παναγία εισάκουσε τις προσευχές της, και δίνοντάς της στο χέρι έναν σταυρό κατασκευασμένο από κληματόβεργες, για να την προστατέψει από ορατό και αόρατο εχθρό, της είπε να πάει στη Γεωργία να κυρήξει το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, και να βρει τον άρραφο χιτώνα Του. Όταν ξύπνησε η Αγία Νίνα, είδε να κρατά στο χέρι της, στην πραγματικότητα, τον σταυρό, ο οποίος φυλάσσεται επαργυρωμένος μέχρι σήμερα στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Σιών, στην Τιφλίδα της Γεωργίας.
Με την βοήθεια αυτού του Ιερού Σταυρού, δοσμένο από τα χέρια της Παναγίας μας, κήρυξε η Αγία Νίνα το Ευαγγέλιο, και βρήκε επίσης τον άρραφο χιτώνα. Έκανε θαύματα πολλά, πίστεψε ακόμα και ο ειδωλολάτρης βασιλεύς Μίριαν, από θαύμα που έκανε και στον ίδιο, και ζήτησε μαζί με την Αγία Νίνα, από τον Μέγα Κωνσταντίνο στο Βυζάντιο, ομάδες μορφωμένων Ορθοδόξων Ιερέων, να μεταβούν στην Γεωργία και να βαπτίσουν όλον τον λαό της, 5.000.000 κατ. στους ποταμούς Κούρα και Αράγβι, και να θεμελιώσουν την εκκλησία του Χριστού.
Μετά από πολλά γόνιμα χρόνια αποστολικής διακονίας, παρέδωσε το πνεύμα της ειρηνικά στα χέρια του Χριστού, στις 14 Ιανουαρίου, πιθανότατα του έτους 338, και σε ηλικία εξήντα επτά ετών, αφού πρώτα παρήγγειλε να ταφεί στο φτωχικό καλύβι όπου βρισκόταν εκείνη την ώρα. Ο βασιλιάς, ο επίσκοπος και όλος ο λαός, θρηνώντας για το θάνατο της μεγάλης αθλήτριας της πίστεως, θέλησαν να μεταφέρουν το λείψανό της στον καθεδρικό ναό της Μτσχέτα. Παρ’όλες τις προσπάθειές τους όμως, δεν μπόρεσαν να μετακινήσουν το φέρετρο της Αγίας από τον τόπο της εκλογής της. Έτσι την έθαψαν εκεί στην ταπεινή της καλύβα, στο χωριό Μπόντμπε.
Αργότερα ιδρύθηκε εκεί, γυναικεία μονή προς τιμήν της. Ο Πανάγαθος Θεός δόξασε την Αγία Νίνα διατηρώντας το σώμα της άφθαρτο. Τον πρώτο «σπόρο» της Ορθοδοξίας στην Γεωργία, τον έσπειρε ο Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος και ο Σίμων ο Κανανίτης από την εποχή των Αποστόλων, αλλά η πραγματική νίκη του Χριστιανισμού πραγματοποιήθηκε περί τα μέσα του 4ου αι. μέσω της Ισαποστόλου Αγίας Νίνας.
Ο πρώτος ναός της Αγίας Νίνας στην Ελλάδα, κτίζεται στην Αιδηψό της Ευβοίας, στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, μαζί με της μητέρας του Αγίου, της Αγίας Πολυχρονίας.
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ. Ηχος πλ. α΄ . Τον συνάναρχον Λόγον.
Ως ωραίοι οι πόδες σου οι ζηλώσαντες, ακολουθήσαι ταις τρίβοις των αποστόλων Χριστού, Νίνα σκεύος Παρακλήτου παμφαέστατον’ όθεν τιμώντες σε πιστώς, Γεωργίας φρυκτωρέ, φωτόλαμπρε, σε αιτούμεν’ ημών τα σκότη λιταίς σου, της αγνωσίας πόρρω σκέδασον.
Απολυτίκιον Αγ. Πολυχρονίας. Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.
Ζωήν την αιώνιον επιποθούσα σεμνή, φθαρτών κατεφρόνησας και ηδονών κοσμικών, Χριστόν αγαπήσασα· όθεν Πολυχρονία, συν υιώ Γεωργίω, θείω τροπαιοφόρω, μαρτυρίου μετέσχες· διό σε μακαρία, πίστει γεραίρομεν.
Πηγή: orp.gr
Δύο ερωτικά δωμάτια
Η ταράτσα και η βεράντα
Του Νίκου Δήμου
Ας γυρίσω κι εγώ πίσω σε δύο ερωτικά καλοκαίρια.
Όλες οι γυναίκες που αγάπησα (εκτός από μία) είχαν μικρά ονόματα που άρχιζαν από Μ.
Υπάρχουν οκτώ Μ στη ζωή μου. Δεν έχουν βέβαια την ίδια βαρύτητα ή σημασία. Το πρώτο κράτησε ένα χρόνο, το δεύτερο τρία. Το μεγάλο Μ μόλις έκλεισε τα είκοσι οκτώ.
Ανάλογα και οι πληγές που μου άφησαν έχουν διαφορετικό βάθος. Άλλες πονάνε πάντα, κι άλλες μόνο με τον νοτιά.
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΡΩΤΟ: Η Μ2 ήταν η πρώτη μεγάλη μου αγάπη. Γερμανίδα, τρυφερή ευαίσθητη και ευφυής, τον καιρό του Μονάχου.
Ήρθε για καλοκαίρι στην Ελλάδα. Άφραγκοι αμφότεροι, που να πάμε;
Ο πατέρας μου βρήκε τη λύση. Είχε έναν γνωστό, ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στην Αιδηψό. Μη φανταστείτε κανένα Παλάς. Ούτε β΄ κατηγορίας. Ένα τρίπατο τσιμεντένιο σπίτι ήταν, όπου έμεναν γερόντια για να κάνουν ιαματικά λουτρά.
(Μόνο τέτοιοι σύχναζαν στην Αιδηψό).
Όμως το σπίτι είχε ταράτσα με θέα την θάλασσα και στην μέση ένα δωμάτιο. Μας το έδωσε.
Δεκαπέντε μέρες δεν θυμάμαι να βγήκαμε πάνω από δύο φορές. Μας έφερναν επάνω φαγητό κι ότι άλλο χρειαζόμασταν και μας τα άφηναν έξω από την πόρτα, στο κεφαλόσκαλο. Δεκαπέντε μέρες κάναμε έρωτα. Συνέχεια. Μόνιμα γυμνοί, σαν πρωτόγονοι (δεν μας έβλεπε κανείς) κυλιόμασταν στα σεντόνια, στις πλάκες, σε μια φρενίτιδα συνεχούς οργασμού. Κοιμόμασταν ζευγαρωμένοι, ξυπνούσαμε και συνεχίζαμε. Μυρίζαμε σεξ, σαν τα ζώα. Εκτός από έρωτα, ύπνο και φαγητό, δεν σκεφθήκαμε ούτε κάναμε τίποτα άλλο.
Γυρίσαμε μαυρισμένοι, σαν να είχαμε κάνει εκατό μπάνια. Ακόμα θυμάμαι πως πονούσαν τα ευαίσθητα μέρη από την πολλή χρήση…
Με την Μ2 χωρίσαμε άσκημα.
**********************************************
Επέστρεφε συχνά και παίρνε με,
αγαπημένη αίσθησις επέστρεφε και παίρνε με --
όταν ξυπνά του σώματος η μνήμη,
κ' επιθυμία παληά ξαναπερνά στο αίμα•
όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται,
κ' αισθάνονται τα χέρια σαν ν' αγγίζουν πάλι.
Επέστρεφε συχνά και παίρνε με την νύχτα,
όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται....
ΔΩΜΑΤΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η Μ3 ήταν η πρώτη μου σύζυγος. Και πριν παντρευτούμε η μεγάλη αγάπη και των δυο μας, ήταν η Ύδρα.
Το νησί τότε, αρχές της δεκαετίας του 60, ήταν στις μεγάλες του δόξες. Μια διεθνής παροικία συγγραφέων, μουσικών, ζωγράφων κατοικούσε εκεί όλο τον χρόνο. Έτρωγες με τον Leonard Cohen και τραγουδούσες στην «Λαγουδέρα» με τον Jo Dassin.
Ένα καλοκαίρι (με άδεια εγώ από το Ναυτικό) πήγαμε για μία εβδομάδα. Το μόνο δωμάτιο που βρήκαμε ήταν ένα περίεργο κατασκεύασμα. Πρέπει να υπήρξε κάποτε βεράντα, η οποία κλείστηκε για να αξιοποιηθεί. Έξη μέτρα επί ένα και τριάντα. Οι τρεις πλευρές τζαμαρία. Δύο κρεβάτια σε παράταξη εφ ενός ζυγού κι ένας στενός διάδρομος στο πλάι. Μία καρέκλα αν θυμάμαι καλά και κάτι κρεμάστρες στον τοίχο αντί για ντουλάπα.
Άθλιο ενδιαίτημα, στενάχωρο, ζεστό, ολόφωτο (δεν είχε πατζούρια) και αδιάκριτο (ούτε κουρτίνες - κάτι κουρέλια βουαλάζ, δεν κρατούσαν τίποτα κρυφό). Συνθήκες θερμοκηπίου - ανοίγαμε, όσο γινόταν, τα καρφωμένα παράθυρα, να αερίζεται.
Ναι, αλλά ήμασταν ερωτευμένοι και δεν καταλαβαίναμε Χριστό. Πηδώντας (κυριολεκτικά) από το ένα κρεβάτι στο άλλο, χαρήκαμε την ζωή μας όσο ποτέ άλλοτε.
Α, αυτή η γεύση του ψημένου αλατιού πάνω στο δέρμα!
Και με την Μ3 χωρίσαμε άσκημα.
**********************************************
Ένα κερί αρκεί. / Το φως του το αμυδρό
αρμόζει πιο καλά, / θάναι πιο συμπαθές
σαν έρθουν της Αγάπης, / σαν έρθουν η Σκιές.
Ένα κερί αρκεί. / Η κάμαρη απόψε
να μη έχει φως πολύ. / Μέσα στην ρέμβην όλως
και την υποβολή, / και με το λίγο φως -
μέσα στην ρέμβην έτσι / θα οραματισθώ
για νάρθουν της Αγάπης, / για νάρθουν η Σκιές.
_______________________________________________
Με την βοήθεια του Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη
ΠΗΓΗ: doncat.blogspot.com
Τρίτη 21 Ιουνίου 2011
Forum Tennis Club - Αιδηψός
Η Ελλάδα είναι από τους πιο δημοφιλείς και αγαπημένους προορισμούς διακοπών. Καθώς προσφέρει απλόχερα ομορφιές, εντυπωσιακά αξιοθέατα, ήλιο, θάλασσα και ζεστή φιλοξενία, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, όλο το χρόνο.
Από τα κρυστάλλινα νερά στις δαντελωτές ακτές, μέχρι τα καταπράσινα και επιβλητικά βουνά της, ξεδιπλώνονται πανέμορφες γωνιές γεμάτες φυσική ομορφιά και ιστορία.
Έτσι και η Εύβοια που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, είναι γεμάτη ομορφιές, ιστορία και προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις στους μοντέρνους ταξιδευτές, προσφέροντας απλόχερα προτάσεις για διασκέδαση και δραστηριότητες κοντά τη φύση, που θα συμπληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο τις διακοπές σας.
Η φημισμένη λουτρόπολη και κοσμοπολίτικο θέρετρο της Εύβοιας, η Αιδηψός αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για απολαυστικές διακοπές.
Η Αιδηψός έχει εύκολη πρόσβαση καθώς συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Αρκίτσα, εξυπηρετώντας χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα
Εδώ στην Αιδηψό βρίσκεται το "Forum Tennis Club and Entertainment Centre", ένας πολυχώρος δίπλα στη θάλασσα που διαθέτει πλήρως οργανωμένες εγκαταστάσεις για τένις, βόλεϊ, πινγκ - πονγκ κ.α.
Σε απόσταση 500 μ. από το λιμάνι που συνδέει την Αιδηψό με την Αρκίτσα, σε μια έκταση 7 στρεμμάτων βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του "Forum Tennis Club ", που σας προσκαλούν να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης σε ένα πραγματικά ιδανικό περιβάλλον.
Τρία σύγχρονα γήπεδα τένις με τάπητα Quick, νέας τεχνολογίας, για απορρόφηση ενέργειας πρόσκρουσης, γήπεδα beach tennis και πινγκ - πονγκ, είναι διαθέσιμα άνοιξη και καλοκαίρι σε όσους θέλουν να αθληθούν και να διασκεδάσουν. Υπάρχει και Αναψυκτήριο / Bistro για πιο χαλαρές στιγμές και ξεκούραση, ενώ η πισίνα του πολυχώρου θα σας προσφέρει στιγμές δροσιάς και κεφιού.
Οι παροχές που θα βρείτε στο "Forum" είναι ...
Πισίνα
Εστιατόριο - Καφετέρια
Γήπεδα Τένις
Μινι Ποδόσφαιρο - 5χ5
Πισίνα Μπαρ
Beach and Tennis Club
Στον πολυχώρο του "Forum Tennis Club ", μπορούν να πραγματοποιηθούν δεξιώσεις παντός φύσεως, όπως γαμήλιες, αθλητικές συναντήσεις, βαφτίσεις, γενέθλια, σεμινάρια κ.α. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα στον 2ο όροφο του πολυχώρου λειτουργεί club, όπου μπορείτε να διασκεδάσετε με τα τελευταία hits και να απολαύσετε στιγμές γεμάτες χορό και μουσική με τους φίλους σας.
Η δημιουργία του πολυχώρου "Forum Tennis Club and Entertainment Centre", είχε ως σκοπό, να προσφέρει διασκέδαση που θα καλύψει τις ανάγκες όλων, είτε μέσα από αθλητικές δραστηριότητες, είτε χαλαρώνοντας στο όμορφο και φιλικό περιβάλλον του χώρου.
ΠΗΓΗ: eviatennis.com/
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011
Μαχαίρι και στα ιαματικά λουτρά των χαμηλοσυνταξιούχων
Το ένα χτύπημα μετά το άλλο δέχονται τα... πάλαι ποτέ «περήφανα γηρατειά» από τους κυβερνώντες. Μετά τις περικοπές των συντάξεων, η κυβέρνηση βάζει μαχαίρι και στον θεραπευτικό τουρισμό (λουτροθεραπείες) του ΙΚΑ, που έδινε μια ανάσα σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Κι αυτό εν κρυπτώ, καθώς, ενώ βρισκόμαστε στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου, η διοίκηση του ΙΚΑ καθυστερεί προκλητικά να ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει με το πρόγραμμα. Και για να φανεί ξεκάθαρα η διαφορά, αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρυσι οι κληρώσεις των δικαιούχων των σχετικών δελτίων είχαν γίνει στις 20 Μαΐου!
Ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σε έγγραφό του για τις λουτροθεραπείες, στις 2 Μαΐου, προς γιατρούς-θεραπευτές και μέλη των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών, αναφέρει για το θέμα: «Οσον αφορά τον θεραπευτικό τουρισμό, θα ενημερωθείτε με νεότερο έγγραφο, αργότερα». Μέχρι τώρα, πάντως, η διοίκηση του ΙΚΑ δεν έχει προσδιορίσει ποια θα είναι η τύχη του θεραπευτικού τουρισμού. Εκτός κι αν με το «αργότερα» εννοούσε κατά τα Χριστούγεννα, μολονότι τα ιαματικά λουτρά... εδώ και αιώνες γίνονται μέχρι τον Σεπτέμβριο!
Οι τελευταίες πληροφορίες για το μέλλον του θεραπευτικού τουρισμού κάθε άλλο παρά θετικές κρίνονται. Κατά τη χειρότερη εκδοχή, το πρόγραμμα θα διακοπεί! Σύμφωνα με το... ευνοϊκό σενάριο, θα περιοριστεί δραστικά ο αριθμός δικαιούχων δελτίου ιαματικού τουρισμού (πέρυσι είχαν δοθεί σε 23.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ).
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του θεραπευτικού κοινωνικού τουρισμού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απευθύνεται στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, με στόχο άτομα που έχουν ανάγκη να κάνουν λουτροθεραπεία για 15 ημέρες σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία Α΄, Β΄, Γ΄ κατηγορίας, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα Α΄ κατηγορίας μεγάλων λουτροπόλεων.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν προνομιακά μόνον οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ιδρύματος, με την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν παράλληλα το επίδομα λουτροθεραπείας.
Οι δυσάρεστες εξελίξεις στον θεραπευτικό τουρισμό έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις λουτροπόλεις, όπως η Αιδηψός, οι οποίες στηρίζουν σε αυτόν κατά μεγάλο βαθμό την οικονομία τους. Ξενοδόχοι της ευβοϊκής λουτρόπολης επικοινώνησαν με υπευθύνους του ΙΚ προκειμένου να μάθουν κάτι περισσότερο, ωστόσο οι απαντήσεις ούτε τους έλυσαν τις απορίες ούτε βεβαίως τους ικανοποίησαν. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά για να αντιληφθεί κανείς ότι η τοπική οικονομία (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα κ.λπ.) είναι δομημένη πάνω στον ιαματικό τουρισμό και η διακοπή του θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Αντίδραση θα υπάρξει το ερχόμενο διάστημα από τον δήμαρχο Αιδηψού - Ιστιαίας Ζάχο Χριστοφή, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών, με πρόεδρο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Ανακοίνωση-φωτιά από τον Σύλλογο Φίλων Λουτροπόλεων
Η πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Ιαματικών Πηγών & Λουτροπόλεων είναι καυστική. Χαρακτηριστικά αναφέρεται:
«Είναι θλιβερό σημείο των καιρών η απαξίωση τόσο της ευάλωτης τρίτης ηλικίας όσο και του ιαματισμού ως σημαντικής έκφρασης πολιτισμού που συνεπάγεται πρόληψη και θεραπεία με τα αγαθά της φύσης. Οι απόμαχοι της εργασιακής ζωής στις δημοκρατίες δεν είναι περιττοί ούτε παρείσακτοι. Φαίνεται όμως πως η δημοκρατία μας ρηχαίνει επικίνδυνα και μοιάζει όλο και πιο πολύ με απολυταρχικό σύστημα σύγχρονων καιάδων. Ούτε όμως με καθαρά οικονομικούς όρους δεν δικαιολογείται αυτή η απόφαση του ΙΚΑ. Αν τα ιαματικά λουτρά ήταν ακριβή πολυτέλεια, τα γερμανικά ταμεία και ταμεία άλλων κρατών δεν θα κάλυπταν τα αντίστοιχα έξοδα των ασφαλισμένων τους σε λουτροπόλεις μάλιστα σε άλλες χώρες. Πάντα είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά τόσο η πρόληψη από τη θεραπεία όσο και η θεραπεία με φυσικούς πόρους από ό,τι με ακριβά φάρμακα. Η απόφαση αυτή του ΙΚΑ θα μετατρέψει τις λουτροπόλεις σε νεκροπόλεις. Δυστυχώς ξεχνούν πόσος κόσμος ζει από τον ιαματικό τουρισμό. Και το κυριότερο, ξεχνούν ότι όταν πεθαίνουν οι άνθρωποι που εκπροσωπούν έναν πολιτισμό, πεθαίνει και ο πολιτισμός τους».
Αλλά και ο βουλευτής Ευβοίας Σίμος Κεδίκογλου με ερώτησή του προς την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη ζητά επιτακτικά να πληροφορηθεί ποια είναι η τελική ημερομηνία για την έναρξη του προγράμματος θεραπευτικού τουρισμού.
Δημήτρης Κυριακόπουλος
ΠΗΓΗ: dimokratianews.gr
Τρίτη 14 Ιουνίου 2011
Οι μελέτες (που έληξαν) κόβουν στα δύο την Εύβοια
Τις άφησαν πολύ καιρό στα συρτάρια υπουργείων και υπηρεσιών τις μελέτες για τον νέο οδικό άξονα Ψαχνών - Ιστιαίας και... έληξαν. Κι αυτό καθώς μια μελέτη αν δεν αξιοποιηθεί σε 10 χρόνια, θεωρείται άκυρη, αφού στο μεγάλο αυτό διάστημα αλλάζουν τα δεδομένα. Αυτό συνέβη με μελέτες κατασκευής του συγκεκριμένου άξονα, για τις οποίες, βεβαίως, το Ελληνικό Δημόσιο δαπάνησε ουκ ολίγα χρήματα!
Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση βρέθηκε ο δήμαρχος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Αννας Ανέστης Ψαρρός, αναζητώντας σε μελετητικά και κυβερνητικά γραφεία της Αθήνας την... τύχη των μελετών, καθώς η περιοχή του πλήττεται καίρια από την τραγική κατάσταση του οδικού δικτύου. Από τα... ευρήματά του προκύπτει ότι ουσιαστικά, όσον αφορά τις μελέτες, το πολυπόθητο έργο είναι πολύ πίσω. Δεν υπάρχει κάτι ολοκληρωμένο, ούτε χάραξη, αναφέρει ο αντιδήμαρχος Γιάννης Στεργίου, τον οποίο συναντήσαμε στην πανέμορφη Λίμνη, και με εμφανή απογοήτευση προσθέτει τη λαϊκή ρήση «ήμουνα νιος και γέρασα» για να καταδείξει πόσα χρόνια γίνεται κουβέντα για τον οδικό άξονα της Εύβοιας. Παρ’ όλα αυτά το έργο υφίσταται μόνο στους χάρτες και στα λόγια, γιατί η πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον κωμικό να ονομάζεται η κεντρική οδός της Εύβοιας, εθνική. Στενή, επικίνδυνη, μέσα σε βουνά, με συνεχείς στροφές σε διάφορα σημεία και κακή κατάσταση οδοστρώματος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για όλον τον νομό και ιδιαίτερα για τη βόρεια πλευρά του. Tην εικόνα των περισσότερων δρόμων της Εύβοιας αποδίδει ένα σήμα που συναντιέται σε αρκετά σημεία και το οποίο... προειδοποιεί τους οδηγούς ότι η διέλευσή τους γίνεται με ευθύνη τους!
«Τον χειμώνα ο δρόμος κλείνει από τα χιόνια, ενώ παρατηρούνται έντονες καταπτώσεις στην περιοχή Δερβένι» μας λέει ο κ. Στεργίου, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη του τόπου χωρίς αξιοπρεπές οδικό δίκτυο. Επισημαίνει μάλιστα ότι με αυτόν τον δρόμο θα χάσει την αξία του και το εμπορικό λιμάνι στο Μαντούδι. Οι εργασίες εκεί προχωρούν (βρίσκονται στη δεύτερη φάση), ενώ στη λειτουργία του λιμανιού έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες η περιοχή.
Επιπλέον, η τραγική κατάσταση των δρόμων κρατάει καθηλωμένους εξαιρετικούς τουριστικούς προορισμούς του δήμου, όπως η Λίμνη, η Αγία Αννα, οι Ροβιές, το Πήλι - μολονότι χιλιομετρικά βρίσκονται κοντά στη Χαλκίδα και την Αθήνα.
Και τώρα τι γίνεται; Ο αντιδήμαρχος Λίμνης Γιάννης Στεργίου γνωρίζει ότι η οικονομική κατάσταση του κράτους δεν επιτρέπει αισιοδοξία για το μέλλον του οδικού άξονα της Εύβοιας. Πόσο μάλλον όταν, όπως μας πληροφορεί, το έργο δεν μπορεί πλέον να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και συνεπώς δεν έχει τίποτε άλλο παρά τη χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους! Χάθηκαν ευκαιρίες τις ημέρες των παχιών αγελάδων, τώρα η περίπτωση δυσκολεύει. Ωστόσο ο ίδιος τονίζει ότι η κατασκευή της νέας οδού είναι επιτακτική ανάγκη. Η νέα αρχή πρέπει να γίνει με ολοκληρωμένες μελέτες (σ.σ.: είπαμε, οι παλιές είναι ληγμένες).
Στην αγωνία της για άμεση εξασφάλιση διεξόδου, η δημοτική αρχή σκοπεύει να επαναφέρει το σχέδιο για πορθμιακή σύνδεση Λίμνης - Μαλεσίνας. Η πρόταση είχε προχωρήσει στο παρελθόν, αλλά δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας της αλλαγής στον τότε Δήμο Ελυμνίων.
Πάντως κάτι περιμένει άμεσα από το κράτος ο καλλικρατικός Δήμος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Αννας. Υπολογίζουν σε 75.000 ευρώ -στην καλύτερη εκδοχή- για τη συντήρηση αγροτικών δρόμων σε δυσπρόσιτους, ορεινούς όγκους και για πυροπροστασία κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Η κρατική επιχορήγηση αφορά τα συνολικά 350.000 δασικά στρέμματα του συγκεκριμένου δήμου! Που σημαίνει, 0,21 ευρώ ανά στρέμμα... Αστεία πράγματα.
Δημήτρης Κυριακόπουλος
ΠΗΓΗ: dimokratianews.gr
Ο «ζωντανός» Αγ. Ιωάννης ο Ρώσος
Οι Αγιοι είναι δίπλα μας, είναι μέσα στη ζωή μας. Και δεν χρειάζονται θαύματα, με τη διαδεδομένη έννοια του όρου, για να στηριχτεί αυτή η άποψη. Αρκεί η απτή απόδειξη των 80.000 πιστών χριστιανών που, σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, συνέρρευσαν προ ημερών στο Προκόπι της βόρειας Εύβοιας, κατά το τετραήμερο εορτασμού της μνήμης (27 Μαΐου) του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Πολλοί από αυτούς έφτασαν περπατώντας πάνω από 60 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, σε έναν δύσκολο δρόμο, μέσα στα βουνά (μιάμιση ώρα με αυτοκίνητο), χωρίς να υπολογίσουν κόπο και κίνδυνο. Μάλιστα, η προσέλευση των οδοιπόρων προσκυνητών και γενικών των επισκεπτών δεν έχει σταματήσει αρκετές ημέρες μετά τη γιορτή, όπως διαπιστώσαμε ανεβαίνοντας προχθές Σάββατο στο Προκόπι.
Ο επιμελητής του Ιερού Προσκυνήματος Αγίου Ιωάννη του Ρώσου Γιώργος Βερνέζος, μιλώντας στη «δημοκρατία», κάνει λόγο για «θαύμα που συντελείται στη μνήμη του» και για θεοκίνητο λαό. Σημειώνει δε ότι η ζωντανή παρουσία του Αγίου προκύπτει και από την αδιάκοπη, καθημερινή επικοινωνία των ορθοδόξων, που με επιστολές και τηλεφωνήματα ζητούν τη βοήθειά του.
Οσο για τη φήμη των θαυμάτων του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, ο κ. Βερνέζος καταθέτει με έκδηλη συγκίνηση τη μαρτυρία του για δύο περιστατικά, προ ετών:
•«Αφού είχε περάσει όλος ο λαός κάτω από τη λάρνακά του, είπα στους λαϊκούς ότι πρέπει να πάρουμε στους ώμους μας το ιερό λείψανο του Αγίου και να κατευθυνθούμε στον ναό. Η συγκίνηση των νέων ήταν μεγάλη κατά τη μεταφορά. Ενας εξ αυτών μου είπε ότι αισθάνεται σαν να τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα. Και όταν βάλαμε το ιερό λείψανο στη θέση του, το πρόσωπο του Αγίου ήταν ιδρωμένο».
•«Είχε έρθει μια ομάδα προσκυνητών από την Κύπρο και ανάμεσά τους ήταν μια συγκύπτουσα. Το μέτωπό της σχεδόν ακουμπούσε στα γόνατα. Μάθαμε ότι 15 χρόνια είχε αυτή τη φοβερή πάθηση. Οταν έφτασε στον Αγιο, ζήτησε να τη σηκώσουν για να τον δει. Τότε η γυναίκα παρακάλεσε τον Αγιο να την απαλλάξει από τα μαρτύριά της. Τη στιγμή που οι συμπατριώτες της προσκυνούσαν, ακούστηκε η φωνή της: “Κάποιος με κρατά από τη μέση, γίνομαι καλά”. Ετριξε η σπονδυλική της στήλη και επανήλθε στην αρχική της θέση, εν μέσω δακρύων».
Ο κ. Γιώργος Βερνέζος μας παρουσίασε και ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία για τον Αγιο Ιωάννη τον Ρώσο:
Ο όσιος Ιωάννης γεννήθηκε στην περιοχή της Ουκρανίας το 1690, από Ρώσους ορθόδοξους γονείς. Το 1711 τον βλέπουμε να υπηρετεί την πατρίδα του ως στρατιώτης στον ρωσικό, τσαρικό στρατό. Εκείνη την περίοδο, από το 1711 έως το 1718, ξεσπά ο φοβερός Ρωσοτουρκικός πόλεμος, που καταλήγει σε νίκη της Τουρκίας. Πιάνονται χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες αιχμάλωτοι πολέμου και ανάμεσά τους ο Άγιος Ιωάννης. Οδηγούνται στην Κωνσταντινούπολη, οι Τούρκοι τους πωλούν σε σκλαβοπάζαρα και, όπως αναφέρεται, τον αγοράζει ένας Τούρκος ίππαρχος και τον οδηγεί ως σκλάβο στο Προκόπιο της Καππαδοκίας. Οταν φτάνουν, του λέει: «Σκλάβε, σε εξουσιάζω και σε διατάσσω να απαρνηθείς τον Χριστό και να προσκυνήσεις το κοράνι και τον Μωάμεθ». Η απάντησή του είναι: «Δεν προσκυνώ τον Μωάμεθ, προσκυνώ τον αληθινό Θεό. Εχεις στα χέρια σου μόνο το σώμα μου, η ψυχή μου δεν σου ανήκει». Ξεκινά μια σειρά από βασανιστήρια που υπέμεινε στωικά ο Αγιος. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταδικάζεται να ζει στον στάβλο, ενώ Τούρκοι στρατιώτες πυρώνουν ένα μεταλλικό πιάτο και το εναποθέτουν στο κεφάλι του.
Στα χρόνια δουλείας του ο Αγιος, διά της προσευχής του, επιτελεί πολλά θαυμαστά σημεία, ακόμα και προς τον ίδιο τον Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος, αναγνωρίζοντας την αγιότητα του κρατουμένου, σταματά τα βασανιστήρια. Στις 27 Μαΐου του 1730 παραδίδει το πνεύμα του στα χέρια του Ιησού Χριστό. Το λείψανό του το παίρνουν οι πιστοί χριστιανοί και το ενταφιάζουν. Τον Νοέμβριο του 1733, ένα ουράνιο φως καλύπτει τον τάφο του Αγίου, μαζεύονται όλοι οι κάτοικοι και ο γέροντας ιερέας που τον εξομολογούσε τους λέει ότι είδε τρεις φορές σε όραμα τον Ιωάννη να τον καλεί να γίνει η εκταφή και τότε θα βρεθεί ακέραιο το σώμα του.
Αυτό και συμβαίνει. Κατόπιν οι πιστοί φτιάχνουν ναό προς τιμήν του στο Προκόπιο.
Επειτα από 100 χρόνια, το 1832, ο Οσμάν Πασάς, διερχόμενος με πολύ στρατό από το Προκόπιο με προορισμό την Αίγυπτο, βρίσκει αντίσταση, λεηλατεί την περιοχή και διατάσσει να κάψουν το ιερό λείψανο του Αγίου. Οι στρατιώτες παίρνουν τη λάρνακα, ανάβουν τεράστια φωτιά, τη ρίχνουν μέσα και τότε βλέπουν έντρομοι τον Αγιο να κινείται. Ολα αυτά σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των Τούρκων. Τους καταλαμβάνει φόβος και εγκαταλείπουν το ιερό σκήνωμα στη φωτιά. Οταν επιστρέφουν οι χριστιανοί από τα γύρω βουνά, πιστεύουν ότι δεν θα έχει μείνει τίποτα. Ομως αναμερίζοντας τις στάχτες, το λείψανο βρίσκεται ακέραιο, διότι, σύμφωνα με την παράδοση, είναι εντολή Θεού να παραμείνει ως ευλογία μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία.
Στο Προκόπι Ευβοίας μεταφέρθηκε το 1924, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το πρώτο μέλημα των κατοίκων του Προκοπίου της Μικράς Ασίας ήταν να ιδρύσουν εδώ το ιερό προσκύνημα. Θεμελίωσαν τον ιερό ναό το 1930 και τον ολοκλήρωσαν το 1950.»
Δημήτρης Κυριακόπουλος
ΠΗΓΗ: dimokratianews.gr
Στόχος, ο εναλλακτικός τουρισμός
O νεοσύστατος Δήμος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Αννας, πέραν του ότι συνδυάζει εξαιρετικά το θαλασσινό στοιχείο με την τραχιά γοητεία του βουνού, είναι το κέντρο του θρησκευτικού τουρισμού στον νομό και όχι μόνο, με πόλο έλξης τα προσκυνήματα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου και του Οσίου Δαυίδ. Την αξιοποίηση αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής έχει θέσει ως βασικό στόχο ο πρόεδρος της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης Αντώνης Μπάρετ, προκειμένου να επιτευχθεί τουριστική ανάπτυξη. Για τον κ. Μπάρετ (σ.σ.: ο οποίος είναι και εξάδελφος του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά) ο εκκλησιαστικός τουρισμός πρέπει να συμβαδίσει με τον εναλλακτικό. «Οι επισκέπτες εκτός των προσκυνηματικών δραστηριοτήτων τους θέλουν κι άλλες προτάσεις για να παραμείνουν» τονίζει, ενώ προσθέτει ότι ο τόπος με δύο πανέμορφα ποτάμια (Νηλέας, Κηρέας), με καταρράκτες, με υπέροχες διαδρομές για πεζοπορία, με ποικίλα αξιοθέατα, έχει σημαντικές προοπτικές στον εναλλακτικό τουρισμό. Αυτές τις δυνατότητες η δημοτική αρχή σκοπεύει να αναδείξει σε πρώτη φάση με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και με τη διαμόρφωση ενός δικτύου προορισμών, που θα αποτυπώνονται σε χάρτη.
Ο Αντώνης Μπάρετ, που διαμένει στις Ροβιές, όπου και τον συναντήσαμε, πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη του εναλλακτικού τουρισμού. «Ο άνθρωπος έχει ανάγκη την Εκκλησία και τη φύση» μας λέει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι με τη μηχανή του γυρίζει την περιοχή ψάχνοντας για νέα αξιοποιήσιμα στοιχεία. Ανακαλύπτοντας «κρυμμένες» πλευρές του τόπου διαπίστωσε ότι υπάρχουν στον δήμο χωριά μόνο με έναν δυο νέους. Αυτό ήταν και το έναυσμα της προσπάθειας για τον εναλλακτικό τουρισμό. «Είναι σπουδαίο για μένα να ξαναζωντανέψουν αυτά τα χωριά» μας δηλώνει με έμφαση.
Δύο είναι οι κινητήριες δυνάμεις της προσπάθειας του γεωπόνου Αντώνη Μπάρετ. Η πρώτη είναι η πέραν των προσδοκιών του ανταπόκριση των κατοίκων. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Γεμίζω δύναμη και όρεξη για δουλειά βλέποντας ότι ο κόσμος στα χωριά είναι ενθουσιώδης και έχει πάθος με τον τόπο και τις παραδόσεις του. Η προσπάθειά μας έχει μεγαλύτερη απήχηση απ’ ό,τι περίμενα. Ο κόσμος είναι διψασμένος για αλλαγές, έχει προβληματιστεί και απογοητευτεί με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και ψάχνεται. Διψάει για τέτοιες προτάσεις, που αν τις παρουσίαζες εδώ και 10 χρόνια θα τις απαξίωναν. Τώρα με την κρίση είναι καλή εποχή για να ρίξουμε τον σπόρο».
Η δεύτερη κινητήρια δύναμη είναι η θετική άποψη των επαγγελματιών του τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρει την πρόσφατη περίπτωση τουριστικού πράκτορα από το Ισραήλ. Αυτός, όταν πληροφορήθηκε τις κινήσεις που γίνονται, του τηλεφώνησε για να ενημερωθεί για τα πανηγύρια και τις άλλες σχετικές εκδηλώσεις της περιοχής, ώστε να κατευθύνει τους πελάτες του, οι οποίοι λατρεύουν τις ελληνικές παραδόσεις.
Ο κ. Μπάρετ επισημαίνει ότι σε χωριά όπου δεν υπάρχει ξενοδοχειακή υποδομή μπορούν να ενοικιάζονται δωμάτια, ενώ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την προώθηση της ελιάς και του ελαιολάδου, που είναι το βασικό τοπικό προϊόν. «Ελιές σε κάθε τραπέζι» είναι το σύνθημά του.
Τέλος, για τον Αντώνη Μπάρετ η τουριστική προβολή της περιοχής θα βοηθηθεί και από την αλλαγή του ονόματος του δήμου, το οποίο σήμερα έχει τρεις συνιστώσες (Μαντούδι, Λίμνη, Αγία Αννα)! Πράγματι, ο δήμος που εμφανίζεται με μία και μόνο λέξη πολύ πιο εύκολα κάνει ευρύτερα γνωστό το όνομά του.
Δημήτρης Κυριακόπουλος
ΠΗΓΗ: dimokratianews.gr
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011
Η Ελλάδα (και η Εύβοια) των βρυκολάκων!
Η Ελλάδα είναι γεμάτη από θρύλους και παραδόσεις που μιλούν για την παρουσία των βρικολάκων σε νησιά και πόλεις. Γραπτές αλλά και προφορικές πηγές σκιαγραφούν νεκροζώντανες οντότητες που ξυπνούν τις νύχτες και αναζητούν την τροφή τους. Οσμίζονται τον ανθρώπινο φόβο και διψούν για αίμα. Σύμφωνα με τις ελληνικές πεποιθήσεις στην κατηγορία αυτή ανήκουν:
-αυτοί που είχαν γεννηθεί ή η σύλληψη τους πραγματοποιήθηκε ιερή μέρα
-αυτοί που είχαν αφοριστεί από την Εκκλησία
-αιρετικοί , αποστάτες , άπιστοι
-επαγγελματίες μάγοι ή όσοι ασχολούνταν εν ζωή με τέτοιου είδους ζητήματα
-αυτοί που υπήρξαν θύματα των βαμπίρ
-όσοι δεν ενταφιάζονταν
-όσοι κατανάλωναν αρνί , το οποίο είχε δολοφονήσει λύκος
-αβάπτιστα έμβρυα.
Βρυκόλακες σε όλη την Ελλάδα!
Υπάρχουν περιοχές που οι μύθοι λένε ότι εκεί κατοικούσαν οι μορφές αυτές που σκορπούσαν τον τρόμο στους θνητούς. Έρημα ή πυκνοκατοικημένα μέρη είναι γεμάτα από ιστορίες κάθε είδους που βασίζονται σε αρχαίες μαρτυρίες. Το σπίτι του Καλύμνιου Βρυκόλακα εντοπίζεται στην βραχονησίδα Νεκροθήκες , η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιούταν ως νεκροταφείο . Μάλιστα οι νησιώτες θεωρούσαν πως όταν έδυε ο ήλιος, ξεμυτούσε από το κρησφύγετο του και περιφερόταν από εδώ και από εκεί.
Απέναντι από το λιμάνι της κοσμικής Μυκόνου στη Νησίδα Εκάτη, στην Βόρεια Εύβοια στον ύφαλο Παναγιά, στη Νησίδα Καμένη στη Σαντορίνη, στο Ιόνιο Πέλαγος στο Νησί Τάφος κοντά στη Κεφαλονιά, στις Βόρειες Σποράδες στα Δαιμονονήσια, στη Σκύρο στα Βρικολακόνησα, στα Χανιά στη βραχονησίδα Καλαθά, στη Χίο στη Νησίδα Βενετικό, στη Δαιμονόπετρα της Ικαρίας, κατοικούσαν και κατέστρωναν τα σχέδια τους προς αναζήτηση βρώσης κυρίως τις βραδιές εκείνες που το φεγγάρι ήταν απών.
Οι βρικόλακες της Μυκόνου!
Η Μύκονος, σύμφωνα με το θρύλο, φιλοξενεί τον 18 αιώνα έναν τρομερό πειρατή . Όταν οι κάτοικοι βρίσκουν το πτώμα του να κείτεται σε ένα χωράφι, πραγματοποιούν τη ταφή του, ώστε να αναπαυθεί εν ειρήνη. Αμέσως μετά την κηδεία του εκείνος κάνει την εμφάνισή του σε διάφορα μέρη και προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Μεταμορφώνεται σε Βουρβούλακα, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν.
Οργανώνονται λιτανείες με αποκορύφωμα να τον ξεθάψουν, να του ξεριζώσουν την καρδιά και να την πετάξουν στην περιοχή Καρδιοκαύτης.Ο δαίμονας δεν εξοντώνεται και επιστρέφει στο τόπο του εγκλήματος αναζητώντας λύτρωση. Ο μόνος τρόπος που εξασφαλίζει την ηρεμία είναι ο αποκεφαλισμός του με τούρκικο σπαθί .
Στην Εύβοια και τις Σποράδες
Γύρω στα 1700 στην Εύβοια, οι βρικόλακες ή ζούλακες θεωρούνται από τους κατοίκους υπεύθυνοι για μία επιδημία που σκορπάει το θάνατο! Όλα τα κουφάρια των νεκρών καίγονται με πυρωμένο σίδερο γιατί έτσι πιστεύουν πως θα σταματήσει η δράση των βρικολάκων.
Στην Αλόννησο οι λαϊκές δοξασίες λένε για "μαύρες σκιές" που καταλαμβάνουν το νησί και γραπώνουν από το λαιμό τα ανυποψίαστα θύματα. Στη Σκόπελο συστήνονται ως σκελετοί και στη Σαμοθράκη ως " οι αόρατοι με το πύρινο σώμα".
Στο Σαρωνικό, τη Χίο και τον Υμηττό
Στα νησιά του Σαρωνικού γίνεται λόγος για δύσμορφες παρουσίες με καμπούρα και πίνουν από το τρόπαιο της νίκης το αίμα. Στη Χίο ξεχωρίζουν για τα λευκά τους σάβανα ενώ στην Τήνο οι βρικόλακες χρησιμοποιώντας τις υπερφυσικές δυνάμεις τους κατατροπώνουν σάρκες. Διάσημος για την έντονη δραστηριότητα του είναι ο βρικόλακας του Υμηττού. Πρησμένος και άσχημος δραπετεύει από τη σπηλιά του και προσπαθεί να εγκατασταθεί στα σπίτια της Αττικής.
Πώς αντιμετωπίζονται οι βρυκόλακες ανά την Ελλάδα
Σύμβολα χαράσσονται με καπνό από κερί ή μέλι ή κόκκινη μπογιά στις πόρτες και στα παράθυρα. Σταυροί από καλάμια ή δίχτυ από κόκκινη κλωστή τοποθετούνται σε τοίχους. Ράντισμα του νεκρού καθώς και του μνήματος με αγιασμένο ύδωρ διώχνουν μακριά το άρρωστο πνεύμα και αποτρέπουν την μετάλλαξη.
Στην Αμοργό απαγορεύεται δια ροπάλου η ύπαρξη ενός ποτηριού που εμπεριέχει νερό δίπλα στο κρεβάτι γιατί η παράδοση λέει πως "ο ντουσμάνης" τρώει και πίνει ότι βρει, εκτός από κρασί! Στη Μυτιλήνη δεν σφυρίζουν ποτέ τα μεσάνυχτα για να μην προκαλέσουν τους βρυκόλακες.
Στη Κρήτη ο Καταχανάς παίρνει ανθρώπινη μορφή και συμμετέχει στις εκδηλώσεις των χωριών. Δείχνουν την συμπάθεια τους στο πρόσωπο του τσαγκάρη και υπό την ιδιότητα αυτή απειλούν την περιοχή. Έτσι λοιπόν όπλα για την καταπολέμηση τους θεωρείτο το αλμυρό νερό, ξύλο συκιάς, καρφιά σε φέρετρο, σκόρδα, κρεμμύδια, λάδι, ξύδι, βραστό νερό και φυσικά σταυροί.
Πηγή: pyles.tv
Κυριακή 5 Ιουνίου 2011
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)