Βορειανατολικά της Λουτρόπολης και σε απόσταση
Από το 1912 όπου και μεταφέρθηκε η έδρα του δήμου στα Λουτρά, η Αιδηψός συνεχίζει να συμβάλλει ηθικά και υλικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Πρέπει να τονίσουμε δε ότι οι κάτοικοι της Αιδηψού ήσαν οι αγοραστές της περιοχής στις 4-12-1843, της οποίας ιδιοκτήτρια ήταν η Χαμπιμπέ Χανούμ.
Η Αιδηψός, σχεδόν ενοποιημένη με τα Λουτρά λόγω της οικιστικής δραστηριότητας, ξεχωρίζει για τη γραφικότητα και τη νοικοκυροσύνη της, με τα όμορφα σπίτια και τους περιποιημένους κήπους. Στο κέντρο της νεοαναπλασμένης πλατείας δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο Ναός κτίστηκε το 1860 σε ρυθμό μπαρόκ και εγκαινιάστηκε το 1872, γιορτάζει δε με τοπική πανήγυρη στις 15 Αυγούστου.
Σε μικρή απόσταση από την πλατεία σε ύψωμα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με ιστορία ύπαρξης πριν από το 1800. Διατέλεσε Επισκοπή Αιδηψίων, δηλαδή ήταν μητροπολιτικός ναός και εκεί φυλασσόταν η εικόνα της Παναγίας, έργο του 1823, μέχρι τη μεταφορά της την ημέρα των εγκαινίων της εκκλησίας της Κοιμήσεως.
Πνεύμονας οξυγόνου της περιοχής το Άγιο Φως. Ένας προστατευμένος πυκνοδενδρόφυτος λόφος, που δίνει την ευκαιρία στον περιπατητή να απολαύσει τη φυσική ομορφιά του Ελληνικού δάσους. Στον κεντρικό δρόμο της Αιδηψού, λίγο πριν από την πλατεία, η Βρύση που πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξε η μοναδική πηγή τροφοδοσίας για τους κατοίκους του Δήμου και των όμορων περιοχών, χαρίζει το πόσιμο δροσερό νερό της σε όλους ανεξαιρέτως τους περαστικούς.
Καλωσορίσατε στην Αιδηψό!
Η ετυμολογία του ονόματος της λουτρόπολης πιθανότατα οφείλεται στο «αιδοίου άπτομαι», δηλαδή «αγγίζω τα εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα», που αναφέρεται ξεκάθαρα στις θαυμαστές ιαματικές ιδιότητες των τοπικών πηγών για μια μεγάλη γκάμα γυναικολογικών ασθενειών.
Η περιοχή είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με το Στράβωνα, ο Ηρακλής απέκτησε τη θεϊκή του δύναμη στα νερά των πηγών της Αιδηψού. «Περί την Αιδηψόν θερμάς» την αποκαλεί ο Αριστοτέλης στα «Μετεωρολογικά» του. Στη Ρωμαϊκή Εποχή την επισκέπτονταν συχνά ο Αύγουστος, ο Αδριανός και ο στρατηγός Σύλλας. Αμέσως μετά την κατάλυση του ρωμαϊκού κράτους παράκμασε, για να καταστραφεί από τους Τούρκους το 1814. Η αξιοποίηση των λουτρών άρχισε το 1887. Στην Αιδηψό υπάρχουν 60 περίπου πηγές με σημαντική παροχή νερού θερμοκρασίας 34-71,2 βαθμών Καλσίου. Η προέλευση του υπερθέρμου αυτού νερού οφείλεται στο μεγάλο ρήγμα του Βορείου Ευβοϊκού. Σήμερα η Αιδηψός είναι από τις πιο γνωστές λουτροπόλεις της Ελλάδος. Μαζί με τους οικισμούς Λουτρά Αιδηψού, ΄Ηλια, Πολύλοφο και Παραλία Αγίου Νικολάου, αποτελεί δήμο. Απέχει 117 χλμ ΒΔ από τη Χαλκίδα (μέσω Λίμνης - Ροβιών). Με εκδρομικά σκάφη συνδέεται καθημερινά το καλοκαίρι με Άγιο Γεώργιο Λιχάδας και Καμένα Βούρλα. Εχει 4.091 κατοίκους.
Αξιοθέατα αποτελούν:
· Τα ερείπια των ρωμαϊκών λουτρών, κοντά στις πηγές των Αγίων Αναργύρων όπου ο Σύλλας προσπαθούσε να θεραπεύσει την αρθριτικής μορφής «ποδάγρα» του.
· Το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, κοντά στον οικισμό ΄Ηλια, με σημαντικές τοιχογραφίες.
· Ο οικισμός Πολύλοφο, κομμάτι που διατηρεί τη φυσιογνωμία της παλιάς πόλης.
· Το πυκνό πευκοδάσος, 10 χλμ από την Αιδηψό.
Η αρχαιολογική συλλογή στα Λουτρά Αιδηψού. Περιλαμβάνει ιωνικά κιονόκρανα, ελληνικά και ρωμαϊκά ανάγλυφα και γλυπτά, ενεπίγραφες βάσεις κ.ά
Μέσα σ' αυτό το φυσικό Ελληνικό θησαυροφυλάκιο, που λέγετε Β.Εύβοια συμπεριλαμβάνεται και η μαγευτική περιοχή της Αιδηψού. Η Αιδηψός απο τα βάθη των αιώνων ήταν γνωστή σ' όλο τον κόσμο για τα Ιαματικά νερά Για την προέλευση του ονόματος της Αιδηψού υπάρχουν πολλές απόψεις και εκδοχές. Μια απο τις εκδοχές υποστηρίζει οτι η προέλευση του ονόματος έχει σχέση με την ευεργετική επίδραση των ιαματικών υδάτων επί των γυναικολογικών παθήσεων. Μια άλλη άποψη σχετίζει την Αιδηψό με τις αρχαίες Αιγαίς. Στην περιοχή της Αιδηψού συνυπάρχουν τρείς απί μέρους οικισμοί που αποτελούν τη σημερινή πόλη. Ειναι η λουτρόπολη της Αιδηψού, το ηπειρωτικότερα χτισμένο χωριό της Αιδηψού (Λιψώ) και ο παραλιακός Αγιος Νικόλαος με τις πολλές πλάζ και τις ταβέρνες του. Υπάρχουν πολλές μυθολογίες για την Αιδηψό μια απο αυτές αναφέρει στην ύπαρξη του μυθολογικού "Μεγαλόσαυρου της Αιδηψού", απολίθωμα του οποίου, σύμφωνα με ορισμένους, αποτελεί η λεγόμενη "σπηλιά του Σύλλα" (βλέπε τελαυταία φωτογραφία). Το πόρισμα βασίζεται σε μια παλαιοντολογική μελέτη του τέλους του 19ου αιώνα. Η μυθολογική παράδοση αναφέρει οτι ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα, μετά τον κατακλυσμό που προκάλεσε ο Δίας, προκειμένου να καταστρέψει τους θνητούς, τιμωρώντας το αμάρτημα του Προμηθέα, κατέφυγαν στην Αιδηψό. Εκεί η Ήρα τους συμβούλεψε, πως αν θέλουν να κάνουν πολλά και γερά παιδιά έπρεπε να λουσθούν μαζί στα θερμά νερά των πηγών. Το ζευγάρι ακολουθόντας τη θεϊκή εντολή απέκτησε μετά απο λίγο καιρό τον Έλληνα, γενάρχη όλων των Ελληνικών φυλών.Μια άλλη μυθολογική εκδοχή θέλει τα ιαματικά λουτρά να δημιουργούναι απο την Αθηνά ή τον Ήφαιστο για χάρη του Ηρακλή, ο οποίος ανακτούσε τις δυνάμεις του, μετά απο κάθε του άθλο, λουόμενος στις ιαματικές πηγές της Αιδηψού. Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή της Αιδηψού,βάση των ευρημάτων, ρονολογείται στην αρχαιότερη νεολιθική περίοδο. Στην αρχαία ελληνική γραμματολογία έχουμε αρκετές αναφορές σχετικά με το φαινόμενο της εκροής θερμών ιαματικών υδάτων απο το υπέδαφος της Αιδηψού.Ο πρώτος που προσπαθεί να δώσει μια επιστημονική εξήγηση στο γεγονός είναι ο Αριστοτέλης.Ο φιλόσοφος εξηγεί οτι η ανάβλυση θερμών υδάτων οφείλεται στην τριβή που δημιουργείται απο τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία το θαλασσινό νερό διαπερνά το γήινο φλοιό για να καταλήξει στην επιφάνεια.
Εκδρομές και αξιοθέατα :
| Η σπηλιά του αρχαίου Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα |
| Το μικρό παραδοσιακό χωριό "Πολύλοφο" |
| Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου |
| Το πυκνό πευκοδάσος σε απόσταση 10 χλμ απο την Αιδηψό |
| Τις εκατοντάδες πηγές ιαματικού νερού που αναβλήζουν σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη της Αιδηψού |
| Την αρχαιολογική συλλογή αρχαιών αντικειμένων |
| Το γραφικό ψαροχώρι "Ήλια" , 6 χλμ απο την Αιδηψό |
| Ο Ταύρος των "Ωρεών" σε απόσταση 10 χλμ απο την Αιδηψό |
| Το χωριό "Προκόπι" με τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου σε απόσταση 60 χλμ απο την Αιδηψό |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου