Η λουτρόπολη αυτή στην πρόσφατη ιστορία της, δηλαδή πριν από τον πόλεμο του '40, ευτύχησε να έχει δημάρχους ανθρώπους γηγενείς, που άφησαν πίσω τους έργον.
Ευστάθιος Παπανικολάου, ιατρός, με έργο του το δίκτυο ύδρευσης και γενικά το υδραγωγείο γενικότερα.
Ιατρός Πέτρου, συνέχισε το έργο του προκατόχου του.
Μετά την απελευθέρωση, δήμαρχοι υπήρξαν: Ιωάννης Αλεξίου, ιατρός, υπηρέτησε στην πόλη, αν θυμάμαι καλά επί 4 τετραετίες, πάντα εκλεγμένος από τους δημότες του.
Προσπάθησε και ανέπτυξε όσο μπορούσε την επέκταση της πόλης, αξιοποίησε τα δημοτικά οικόπεδα, ενδιαφέρθηκε και για την καθαριότητα της πόλης και απήλθε αφήνοντας πίσω του έργο και όνομα.
Τον ιατρό Ιωάννη Αλεξίου διεδέχθη ο επίσης ιατρός Ιωάννης Καραντζής, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος επί 5 τετραετίες. Τα έργα του στο διάστημα της θητείας του έχουν τη σφραγίδα της εργατικότητας. Αναπαλαιώσεις παλαιών και ιστορικών κτιρίων, όπως το σημερινό Δημαρχείο, το παλαιό Ταχυδρομείο, το κτίριο της παλαιάς Ηλεκτρικής, το οποίο λειτουργεί ως πνευματικό κέντρο. Αντικατέστησε το δίκτυο ύδρευσης και φρόντισε για την επάρκεια του νερού, εκμεταλλευόμενος κατά τον καλύτερο τρόπο τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Ασφαλτόστρωσε όλο το οδικό δίκτυο της πόλης.
Αρχισε το έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού, το οποίο θα είχε τελειώσει αν δεν παρενέβαιναν διάφοροι παράγοντες. Ζήτησε να του παραχωρηθεί το παλαιό υδροθεραπευτήριο των Αγ. Αναργύρων -το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο- για αναπαλαίωση-αποκατάσταση και συντήρηση, αλλά ο ΕΟΤ ηρνήθη. Ετσι σήμερα το κτίριο αυτό φτιαγμένο με κόκκινη πέτρα πελεκητή αφέθηκε στο χρόνο, με αποτέλεσμα να καταρρέει. Με πόνο ψυχής είδα το κρατικό ιατρείο του μακαρίτη του Πατέρα μου να έχει ερειπωθεί.
Τον ι. Καραντζή διεδέχθησαν ο Π. Ματάκιας και πρόσφατα ο τέως αξ/κός του Στρατού Δημ. Νταλιάνης. Ιδιαίτερα ο τελευταίος μη γηγενής δήμαρχος αλλά εξ αγχιστείας και νυν υποψήφιος έχει καταφέρει να αντιδικεί με όλους τους κατοίκους, άλλους απειλώντας τους και άλλους με δικαστήρια.
Η λουτρόπολη είναι γεμάτη από σκουπίδια, οι παραλίες της είναι απλησίαστες, μη καθαρές, ενώ η θάλασσα είναι πεντακάθαρη.
Δεν υπάρχει επί των ημερών του ενδιαφέρον για τη λουτρόπολη.
Διερωτάται κανείς τι κάνει ο κ. δήμαρχος;
Το παραλιακό καφενείο «Το κύμα», στο οποίο κάποτε έπαιζε η ορχήστρα EDVARDO BIANCO, έχει αφεθεί στην τύχη του και στο χρόνο. Κάποια μέρα θα καταρρεύσει δημιουργώντας ίσως και κάποιο ατύχημα.
Η λουτρόπολη, που κάθε καλοκαίρι αριθμεί κατά διαστήματα 10-20 χιλιάδες κατοίκους, στηρίζεται στην πρωτοβουλία ορισμένων κατοίκων που ενδιαφέρονται για την πρόοδό της, ενώ απολαύει της αδιαφορίας του ΕΟΤ και της Δημοτ. Αρχής. Διερωτώμαι τι κάνει ο ΕΟΤ τα χρήματα που εισπράττει από την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών; Τι κάνει η δημοτική αρχή τα χρήματα από τον φόρο παρεπιδημούντων και τα λιμενικά τέλη;
Καινούργια έργα δεν γίνονται, άλλα δεν δημιουργούνται, η κεντρική αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός προχωρούν με βήματα χελώνας, γιατί τόση αδράνεια;
Οι δρόμοι της πόλης, που ανασκάφτηκαν για να περάσει το αποχετευτικό δίκτυο, δεν έχουν αποκατασταθεί όπως θα έπρεπε εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.
Γενικά στην πόλη βλέπει κανείς μια άναρχη δόμηση, χωρίς ένα σχέδιο, ένα στιλ που να θυμίζουν λίγο από την ιστορία της.
Η παλαιά «Σπηλιά του Σύλλα», εκεί που κατά την ιστορία ελούετο ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο ή κάτι χειρότερο.
Οσοι γνώριζαν την Αιδηψό πριν από μερικά χρόνια σίγουρα λυπούνται για το σημερινό κατάντημά της, απόρροια της κρατικής (ΕΟΤ) και της δημοτικής αδιαφορίας.
Ισως η νέα δημοτική αρχή που θα εκλεγεί τον Οκτώβριο μπορέσει να απαλλάξει την πόλη από τη σημερινή αδιαφορία.
Το ευχόμεθα για την πόλη και την ιστορία της.
ΔΡ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΝΤΖΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/08/2006
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου