Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Η ΜΑΓΚΟΥΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ / ΜΙΚΡΗ ΒΟΥΛΗ ΑΙΔΗΨΟΥ


ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ESPRESSO" 21/10/2008

EΠΕΙΔΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ, ΤΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ.

Ποιος δεν θυμάται τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο στην ταινία «Τζένη-Τζένη» και τις (προεκλογικές) μάχες που έδινε για τον «Γκόρτσο»; Ποιος έχει ξεχάσει τη θρυλική ατάκα του «η μαγκούρα στη Βουλή»; Ο μεγάλος «Νιόνιος» του ελληνικού σινεμά δικαιώνεται, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από σαράντα χρόνια, αφού μια ομάδα χαμηλοσυνταξιούχων πήρε την απόφαση να ιδρύσει πολιτικό σχηματισμό με την ονομασία «Κομματικός Ξεσηκωμός Συνταξιούχων Ελλάδος». Η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος των συνταξιούχων έγινε στις 13 Αυγούστου του 2008 στη «Μικρή Βουλή» της Αιδηψού. Στις 2 Σεπτεμβρίου κατατέθηκε αίτηση ίδρυσης του κόμματος στον Αρειο Πάγο και στις επόμενες εθνικές εκλογές οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα κατέλθουν με δικό τους ψηφοδέλτιο!

«Αυτή τη στιγμή 2.250.000 χαμηλοσυνταξιούχοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ο λαός πεινάει, λιμοκτονεί. Η παρουσία μας δεν είναι ένα γραφικό πέρασμα, όπως θα την περάσουν πολλοί. Είμαστε ένα δυναμικό, αγωνιστικό κόμμα, που φιλοδοξεί να γλιτώσει από τη φτώχεια και την ανέχεια τους συνταξιούχους. Δεν είμαστε κομπάρσοι κανενός. Πολλώ δε μάλλον, δεν είμαστε τα πειραματόζωα των κομμάτων»! Ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, 71 ετών, είναι ο πρόεδρος του Κομματικού Ξεσηκωμού Συνταξιούχων Ελλάδος, μιας ιδέας που ξεκίνησε από την Αιδηψό, όπου δεκαετίες τώρα εξελίσσεται ο θεσμός της «Μικρής Βουλής», αντίστοιχος του Χάιντ Παρκ του Λονδίνου.

Κάθε χρόνο κατά τους θερινούς μήνες, δεκάδες συνταξιούχοι που κάνουν ιαματικό τουρισμό και λουτρά στην Αιδηψό συγκεντρώνονται στο πάρκο της πόλης για να πιουν το καφεδάκι τους και να συζητήσουν θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. «Ολοι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν ολιγοήμερες διακοπές με κάρτες θεραπευτικού τουρισμού του ΙΚΑ. Πηγαίνουν στο πάρκο γιατί είναι αδύνατο δύο φορές την ημέρα να δίνουν ένα δίφραγκο για τον καφέ. Το πρωί ο πρόεδρος της Μικρής Βουλής γράφει σε ένα χαρτί τα ονόματα των ομιλητών και ένας μετά τον άλλον οι ομιλητές ανεβαίνουν στο πόντιουμ όπου αναπτύσσουν τις απόψεις τους, αποσπώντας άλλοτε χλιαρά και άλλοτε θερμά χειροκροτήματα» λέει ο κ. Μαρκόπουλος για τη σύγχρονη «εκκλησία του δήμου» που λειτουργεί εδώ και χρόνια στην Αιδηψό.

«Με την ίδρυση του κόμματος των συνταξιούχων φιλοδοξούμε να ανεβάσουμε ηθικά, ψυχολογικά και μισθολογικά τον συνταξιούχο. Δεν είναι δυνατόν ένας συνταξιούχος που έχει αγωνιστεί για 35-40 χρόνια να σκέφτεται να πληρώσει 1 ευρώ για τον καφέ γιατί φοβάται ότι την άλλη μέρα δεν θα έχει να αγοράσει τη φραντζόλα το ψωμί» υπερθεματίζει ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Γεωργιλάκης, 68 ετών. Οπως θα ανέμενε κανείς, το θέμα που έχει τοποθετηθεί ψηλά στο πρόγραμμα του κόμματος των συνταξιούχων είναι το συνταξιοδοτικό. «Για να υλοποιηθούν οι προτάσεις μας πρέπει να εξευρεθούν κάποια κονδύλια, πράγμα όχι ακατόρθωτο αν η Πολιτεία τρίξει τα δόντια σε όλους αυτούς που τα τελευταία χρόνια στύβουν τον εργαζόμενο. Προτείνουμε να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό που θα πηγαίνει σε ένα ειδικό ταμείο, ώστε οι συνταξιούχοι να έχουν μια επαυξημένη σύνταξη και να ζουν αξιοπρεπώς. Επίσης, να γίνει πιο δίκαιο το ΕΚΑΣ. Εκεί που δίνουνε μια αύξηση στο ΕΚΑΣ, εκεί ακριβώς έρχεται το ανέβασμα του συντελεστή και κόβεται, αντί να αυξηθεί, η σύνταξη» λέει ο κ. Μαρκόπουλος, που ξεκαθαρίζει ότι στο ψηφοδέλτιο του κόμματος δεν θα υπάρχουν «επώνυμα πρόσωπα, πολιτικοί ή πολιτικάντηδες», αλλά χαμηλοσυνταξιούχοι των 450-500 ευρώ, μανάβηδες, κρεοπώλες, άνθρωποι της καθημερινότητας.


«Πώς να ζήσεις και να βοηθήσεις τα παιδιά σου με μια σύνταξη πείνας;»

Οπως χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ, ο κ. Μαρκόπουλος ζει με μια σύνταξη πείνας. «Απογοητεύομαι όταν ξέρω ότι το ποσό που θα πάρω στις 22 του μηνός θα φτάσει ώς τις 4 του άλλου μήνα. Είναι αγκάθι για μένα να μην μπορώ να κάνω ένα δώρο στα εγγόνια μου, να βλέπω τα παιδιά μου να μην τα βγάζουν πέρα κι εγώ να μην μπορώ να βοηθήσω, να μην μπορώ καν να βγω μια βόλτα με τη γυναίκα μου» λέει στην «Espresso» ο κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος πριν βγει στη σύνταξη πουλούσε χαρτικά είδη στις λαϊκές. Το ίδιο δύσκολα τα φέρνει βόλτα και ο κ. Γεωργιλάκης. «Ως παλιός διοικητικός υπάλληλος στις αστικές συγκοινωνίες, στην πρώην ΕΑΣ και νυν ΕΘΕΛ, είμαι σε καλύτερη μοίρα. Ωστόσο, όταν έρχεται 300 ευρώ το ρεύμα, 150 ευρώ το τηλέφωνο, 200 ευρώ το νερό, καταλαβαίνετε ότι δυσκολεύομαι αρκετά». Πριν από το τέλος της συνέντευξης ο κ. Μαρκόπουλος μας θυμίζει τη γνωστή υπόθεση ενός συνταξιούχου στην Κάτω Αχαγιά από τον οποίο κατέσχεσαν τρεις καρέκλες και ένα τραπέζι για ασήμαντη οφειλή προς το ΙΚΑ: «Κατηγορώ τις προϊστάμενες αρχές που έκαναν κάτι τόσο βάρβαρο. Ζούμε σ’ ένα κράτος στο οποίο οι συνταξιούχοι χάνουν καθημερινά την αξιοπρέπειά τους. Εμείς θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου