Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Ωνάσης στα Λουτρά Αιδηψού


του Αποστόλη Ζώη
Επώνυμοι εφοπλιστές, βιομήχανοι, πολιτικοί και άνθρωποι του πνεύματος έχουν αναζητήσει εκεί στιγμές ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς, αλλά και λύση σε κάποιο πρόβλημα υγείας. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Τσώρτσιλ, τον Ωνάση και τη Μαρία Κάλλας έως την Γκρέτα Γκάρμπο και τον Όμαρ Σαρίφ, πολλοί μεγάλοι αστέρες της διεθνούς, πολιτικής και οικονομικής σκηνής έχουν περάσει στα λουτρά της ευχάριστες ώρες χαλάρωσης. Πρόκειται για τη λουτρόπολη της Αιδηψού, η φήμη της οποίας έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα κι εδώ και πολλά χρόνια οι ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών της είναι ξακουστές σε πολλές γωνιές του πλανήτη.

Η Αιδηψός μπορεί να προσελκύσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη και να τον οδηγήσει στην αποκάλυψη των υπέροχων "μυστικών" που κρύβει στην ευρύτερη περιοχή της. Αποτελεί μοναδικό συνδυασμό του γαλάζιου και του πράσινου, ενώ το υπέδαφός της είναι πολύτιμο, ανακουφίζοντας χιλιάδες ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, το οποίο χρήζει ιαματικής θεραπείας.
Σύμφωνα με στοιχεία της οικείας δημοτικής αρχής, σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές στην Αιδηψό, που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28οC έως και 86οC!
Εκτός από τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια, που λειτουργούν εντός ή εκτός ξενοδοχείων, με τη μορφή κανονικών λουτήρων ή πισίνας, απόκτημα για τη Λουτρόπολη αποτελεί το υδροθεραπευτήριο του Ε. Ο. Τ., που παρέχει όλες τις δυνατότητες για λουτροθεραπεία με τις σύγχρονες τεχνικές.

Την υδροθεραπεία ως μέθοδο ίασης πολλών ασθενειών- αναφέρουν τα ίδια στοιχεία- εισήγαγε ο Ιπποκράτης, στα μέσα του 5ου αιώνα. Η καινοτομία αυτή υπήρξε πολύ επιτυχής και τα Ασκληπιεία μετατρέπονται σε κανονικά ιατρεία, όπου η Λουτροθεραπεία ασκείται με σύστημα και μέθοδο και καθιερώνεται ως βασική σχεδόν ανάγκη υγιών και μη.
Το αποκορύφωμα της δόξας της, η λουτρόπολη της Αιδηψού το γνωρίζει στα χρόνια της ρωμαϊκής κυριαρχίας.

Ο Πλούταρχος, στο βιβλίο του "Βίος Σύλλα", αναφέρεται διεξοδικά τόσο στις φυσικές καλλονές και στην πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής της Αιδηψού όσο και στα ονομαστά συμπόσια, που σχεδόν πάντοτε συνοδεύουν τη λουτροθεραπεία. Εκεί, παράλληλα με την παράθεση εξαιρετικής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας εδεσμάτων, οι λουόμενοι είχαν την ευκαιρία ν' απολαύσουν και την "πνευματική τροφή", που πρόσφεραν οι ολονύκτιες συζητήσεις.

Με το ξεκίνημα του 20ου αιώνα, τα ξενοδοχεία αρχίζουν να κτίζονται το ένα μετά το άλλο. Συγχρόνως, δημιουργούνται ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια για να καλύψουν τις ανάγκες των λουομένων καθώς και πολυτελή εστιατόρια και ταβέρνες, κέντρα διασκεδάσεως με ζωντανή μουσική και φημισμένα ορχηστρικά συγκροτήματα. Η λουτρόπολη της εποχής εκείνης είναι το σημαντικότερο κέντρο εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού.

Επώνυμοι εφοπλιστές, βιομήχανοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι, περνούν στιγμές ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς και η λουτρόπολη γίνεται γνωστή πέρα από τα ελλαδικά σύνορα. Η φήμη της είναι χαρακτηριστική την Belle Epoque. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωστής Παλαμάς ,η Μαρίκα Κοτοπούλη ήσαν μερικοί από τους επιφανείς επισκέπτες της.
Από το 1912 μεταφέρεται στα Λουτρά η έδρα του Δήμου και με τη συμβολή των προσφύγων της Μικράς Ασίας που έφθασαν μετά το '22, δίνεται νέα ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης, στους τομείς της αλιείας, της γεωργίας και του εμπορίου.
Στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, τα κοσμοπολίτικα λουτρά στέκονται τυχερά. Ο κατοχικός στρατός χρησιμοποιεί τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ως καταλύματα για την υποδοχή τραυματιών και έτσι γλιτώνουν την καταστροφή.

Μεταπολεμικά, δεν αργούν να γίνουν και πάλι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών από την ακμάζουσα Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ευρώπη και την Αμερική. Άνθρωποι της πολιτικής, της τέχνης και του πλούτου, όπως ο Τσώρτσιλ, ο Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Όμαρ Σαρίφ, ο Κώστας Βάρναλης περνούν ευχάριστες ώρες διαμονής και διασκέδασης, ενώ ο Μενέλαος Λουντέμης, στην εφηβεία του, γράφει το έργο του "Καληνύχτα Ζωή", εργαζόμενος ως σερβιτόρος.
Ο Δημήτρης Ψαθάς και ο Φωκίωνας Δημητριάδης διασκεδάζουν, πειράζοντας ο ένας τον άλλο στον κήπο της Αίγλης, λίγο αργότερα. Σήμερα, η Δημοτική Πλαζ καλύπτει τις ανάγκες όλων όσοι θέλουν να συνδυάσουν τη λουτροθεραπεία με το ευεργετικό θαλασσινό νερό.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Οι εκθέσεις των ειδικών υδρολόγων γιατρών, αλλά και άλλων επιστημόνων, που έχουν εκδοθεί μετά το 1950 καταλήγουν σε συμπεράσματα, τα οποία είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό ίδια.
Τα ιαματικά νερά της Αιδηψού ενδείκνυνται για τις εξής παθήσεις: εκφυλιστικές αρθροπάθειες (χρόνιες και παραμορφωτικές καταστάσεις), ρευματοπάθειες (χρόνιες μορφές ρευματισμών),σπονδυλοαθρίτιδες (χρόνιες και αγκυλωτικές μορφές), ριζίτιδες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, μετατραυματικές δυσμορφίες και αγκυλώσεις, περιφερικές νευρίτιδες (νευραλγίες-μυαλγίες), ημικρανίες, τενοντίτιδες, χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις (σαλπιγγίτις, ενδομητρίτις, ωοθηκική ανεπάρκεια, λευκόρροια καθώς και μερικές περιπτώσεις στείρωσης), αγγειοπάθειες (στην περιφερική κυκλοφορική ανεπάρκεια επιδρά το διοξείδιο του άνθρακα) και παθήσεις του ενδοκρινολογικού κύκλου (επιδρά η αναζωογονητική δράση του Ραδονίου).

ΠΗΓΗ: http://viotiarecords.blogspot.com/2009/08/blog-post_9114.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου