Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΑ

Εύβοια: Το επίσημο του νησιού δίδεται ουσιαστικά από τον Όμηρο και φανερώνει το γόνιμο καλλιεργήσιμο έδαφος και την ανεπτυγμένη βοοτροφία για την οποία το νησί ήταν ονομαστό, "ευ" και "βους" που σημαίνει "Καλό Βόδι".



Αυγαριά: Τα σούρβα (όα υπό των αρχαίων καλούμενα) είναι καρπός της σουρβιάς ή αυγαριάς, όχι πολύ γνωστός σήμερα στην Ελλάδα, εκτός της Βόρειας Εύβοιας όπου φύεται και όπου υπάρχει το χωριό Αυγαριά. Εις την Μικράν Ασία τα σούρβα καλούνται ούβα, διατηρηθείσης της αρχαίας λέξης. (Από το Συμπόσιο του Πλάτωνα)




Ελληνικά: Προς τιμή των αρχαίων Ελλήνων που ήταν ανδρειωμένοι, δυνατοί, υπερμεγέθεις (γίγαντες). (Από Νεοελληνική Μυθολογία του Ν. Γ. Πολίτη). Μια άλλη εκδοχή λέει ότι στο χωριό Ελληνικά ήταν το αγκυροβόλι των ελληνικών πλοίων, πριν την Ναυμαχία στο Αρτεμίσιο (480 π.Χ.) .




Αιδηψός: Η ετυμολογία του ονόματος της λουτρόπολης πιθανότατα οφείλεται στο «αιδοίου άπτομαι», δηλαδή «αγγίζω τα εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα», που αναφέρεται ξεκάθαρα στις θαυμαστές ιαματικές ιδιότητες των τοπικών πηγών για μια μεγάλη γκάμα γυναικολογικών ασθενειών.




Βασιλικά: Από την Ναυμαχία στο Αρτεμίσιο (480 π.Χ.) πήρε το όνομά του, γιατί στον μεγάλο κόλπο των Βασιλικών λένε ότι είχε αγκυροβολήσει ο στόλος των Περσών (τα βασιλικά καράβια).




Γαλατσάδες: Το όνομα «Γαλατσάδες» οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στο ότι οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία και έκαναν εμπόριο γάλατος («γαλατάδες» και ορθότερα «γαλακτάδες»).





Ροβιές: Η πραγματική ονομασία είναι ΟΡΟΒΙΕΣ , δηλαδή αυτοί που ζούσαν ΒΙΟΣ- στα ΟΡΗ και εγλύτωσαν κάποτε από τεράστιο παλλιριακό κύμμα που έπληξε την ευρύτερη περιοχή, ορμώμενο πιθανότατα από την απέναντι Στερεά Ελλάδα και την περιοχή της ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ (= ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΛΑΝΤΩΝΕΤΑΙ) . Σήμερα εκεί υπάρχει το τεράστιο υποθαλάσσιο ρήγμα της ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ , γνωστό σε όλους τους γεωλόγους ..


Αιγάς: `Ελίκην τε καί Αιγάς। Αιγάς δέ καλούσι τάς εν Πελοποννήσω πόλεις Ευβοίας. Τό εθνικόν, Αιγαίος.

Αιγαί: Τής Ευβοίας, νήσος δυσχείμερος: αφ' ής καί τό πέλαγος Αιγαίον εκλήθη. Οι δέ, από Ποσειδώνος ούτως ωνομάσθη, ούτως γάρ λέγεται ο θεός: οι δέ, απ' Αιγέως, τού πατρός Θησέως, κατακρημνίσαντος εαυτόν από τής ακροπόλεως εις τήν θάλασσαν. Ου(κ εύ): πολύ γάρ απέχει η ακρόπολις τής θαλάσσης περιπλέοντι τήν νήσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου