Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΟΥΡΑ (ΑΙΔΗΨΟΣ)


ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΟΥΡΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2005



ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΔΟΚΙΜΟΥ ΕΦΕΔΡΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει ότι την 17:00 ώρα της 29 Δεκεμβρίου 2005 ο Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού Σ.Δ του Νικολάου, ο οποίος υπηρετούσε σε Μονάδα του Δ΄ΣΣ ,εκτελώντας καθήκοντα αρχιφύλακα σε φυλάκιο της περιοχής, σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες των ανδρών του φυλακίου, με δική του πρωτοβουλία, μετέβη μόνος του για έλεγχο του παρατηρητηρίου του φυλακίου του, και από εκείνη την ώρα αγνοείται.

Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι στρατιωτικές αρχές της περιοχής και οργανώθηκε επιχείρηση ανεύρεσής του, η οποία καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Άνχης (ΠΒ) Λάζος Ιωάννης Εκπρόσωπος Τύπου

Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2005



ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ ΕΦΕΔΡΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ

Σε συνεχεία της 137/2005 Ανακοίνωσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο αγνοούμενος, από 29 17:00 Δεκεμβρίου 2005, Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού Σ.Δ του Νικολάου, βρέθηκε νεκρός την 31 08:20 Δεκεμβρίου 2005 σε περιοχή εγγύς του φυλακίου. Για τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου του διεξάγονται έρευνες από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Άνθστης (ΤΘ) Καρακασίδης Κων/νος
Για τον απουσιάζοντα ΕΤ

Αθήνα, 05 Ιανουαρίου 2006



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΜΜΕ

Με αφορμή δημοσιεύματα σε εφημερίδες του ημερήσιου Τύπου της 4 και 5 Ιανουαρίου 2006 και αναφορές σε εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών, αναφορικά με το θέμα του θανόντος ΔΕΑ (ΠΖ) Σ.Δ, από το Γενικό Επιτελείο Στρατού διευκρινίζονται τα εξής:

Οι αρμόδιες Στρατιωτικές και Εισαγγελικές αρχές διεξάγουν έρευνες για την ακριβή διαπίστωση των συνθηκών και αιτιών του θανάτου. Συνεπώς, όπως είναι ευνόητο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και κάθε εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη. Για το λόγο αυτό, η Υπηρεσία ήταν πολύ προσεκτική από την πρώτη στιγμή στις ανακοινώσεις της και δεν ανέφερε κάποια επίσημη εκτίμηση, οι δε ανεπίσημες εκτιμήσεις δεν αποτελούν θέση αυτής.

Η Υπηρεσία, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιστάσεις, κατανοώντας τον πόνο και την οδύνη των οικείων του θανόντος, από την πρώτη στιγμή επέδειξε αμέριστο ενδιαφέρον και συμπαράσταση παρέχοντάς τους όλες τις διευκολύνσεις που ζητήθηκαν και λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Επιπλέον, ο Διοικητής του Δ' ΣΣ, μόλις έλαβε γνώση του συμβάντος, μετακινήθηκε άμεσα στην περιοχή και επόπτευε προσωπικά τις έρευνες για τον εντοπισμό και την ανεύρεση του αγνοουμένου ΔΕΑ και παράλληλα τηρούσε ενήμερους την Στρατιωτική Ηγεσία και τους οικείους του.

Τόσο για τη στρατιωτική όσο και για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ανθρώπινο δυναμικό είναι υπεράνω όλων και εκ τούτου θεωρείται δεδομένο ότι θα διερευνηθούν όλες οι πτυχές του συμβάντος, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή και ακριβή συμπεράσματα για τον θάνατο του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού, χωρίς να αφεθεί κανένα παράθυρο αμφιβολίας

Υπλγός(Σ) Μηλιώνη Δήμητρα
Για τον απουσιάζοντα ΕΤ

Ανοίγει ξανά ο φάκελος


Δεκτό το αίτημα της οικογένειας του δόκιμου αξιωματικού Δ. Σούρα για νέα νεκροτομή

Συνάντηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό, από τον οποίο ζήτησε να δώσει εντολή για εκταφή της σορού και νέα νεκροτομή, είχε την Τρίτη η δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου δόκιμου αξιωματικού Δημήτρη Σούρα.

Η δικηγόρος Ζωή Κωσταντοπούλου απηύθυνε το σχετικό αίτημα, καθώς η οικογένεια του άτυχου νέου, αλλά και ο ειδικός σύμβουλος πραγματογνώμων, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία.

Από την πλευρά του ο κ. Λινός έκανε δεκτό το αίτημα της οικογένειας του 21χρονου δόκιμου αξιωματικού.

Ο Δημήτρης Σούρας υπηρετούσε στο 4ο Σώμα Στρατού, στην περιοχή Πυθίου Έβρου· εξαφανίστηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2005 και βρέθηκε νεκρός στις 31 Δεκεμβρίου 2005.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε επίσης η νεκροτομή να γίνει από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών, αλλά και να πραγματοποιηθεί νέα βαλλιστική εξέταση.

Ο κ. Λινός ζήτησε από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας να γίνει η εκταφή της σορού και νέα νεκροτομή. Η οικογένεια του δόκιμου αξιωματικού εκφράζει ερωτηματικά ως προς τον τρόπο θανάτου του Δ.Σούρα, καθώς μάλιστα δεν έχει περιέλθει στην κατοχή της η ιατροδικαστική έρευνα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος δήλωνε, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι δεν μπορεί να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών σχετικά με το θάνατο του άτυχου δόκιμου και υπογράμμισε ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές για όποιον θέλει να ενημερώνεται σχετικά.

«Όλα διερευνώνται και, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία των ερευνών, δεν μπορεί κανείς επισήμως να πει τίποτα» σχολίασε. Μιλώντας δε, γενικότερα για τους πρόσφατους θανάτους στρατιωτών, είπε ότι τα στοιχεία της δικογραφίας δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν και για λόγους σεβασμού στη μνήμη των νεκρών και των οικογενειών τους.

«Ωστόσο» συμπλήρωσε, «οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον ή από την οικογένειά τους θέλει να ενημερωθεί, μπορεί να λάβει γνώση. Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές».

«Πρόκειται για ελάχιστες περιπτώσεις που ελέγχονται από τις στρατιωτικές υπηρεσίες και τη στρατιωτική δικαιοσύνη, η οποία είναι ανεξάρτητη και δεν υπάγεται στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων» υπογράμμισε τέλος ο υπουργός.

Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), διευκρινίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή, όπως αυτό διαπιστώνεται και από τις εκδοθείσες μέχρι τώρα ανακοινώσεις, δεν έχει εκφράσει καμία επίσημη θέση για τις συνθήκες και τα αίτια του θανάτου του Δ.Σούρα.

«Αρμόδιες για τη διερεύνηση των συνθηκών και των αιτιών του θανάτου είναι οι εισαγγελικές αρχές» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το ΓΕΣ, πέραν της αυτεπάγγελτα ενεργούμενης προανάκρισης, η οποία εποπτεύεται από την Εισαγγελία του Στρατοδικείου Ξάνθης, έχει διατάξει ΕΔΕ για τη διαπίστωση τυχόν διοικητικών ευθυνών και παραλείψεων των εμπλεκομένων στρατιωτικών οργάνων.

«Επιπροσθέτως, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι σε συνεχή επαφή με την οικογένεια του θανόντος για την παροχή όλων των διευκολύνσεων που θα ζητηθούν και κρίνονται απαραίτητες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου