Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Νίκος Τσιφόρος




O Νίκος Τσιφόρος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1911, από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας του – Αιγύπτιος επιχειρηματίας – προήρχετο από παλιά ιστορική οικογένεια της Λίμνης, με ιδιόκτητη τη μητρόπολη “Αγία Άννα , Παναγιά”.

Διέμενε στην Αθήνα, έγινε διπλωματούχος της νομικής και “έξω από πολιτική” όπως ισχυριζόταν, βρέθηκε το 1937 φακελωμένος επί Μεταξά. Με μεγάλο θεατρικό, συγγραφικό και κινηματογραφικό έργο, χαρακτηρίζεται από χιούμορ, με ανελέητο σαρκασμό και ειρωνεία ενάντια στην αυταρχικότητα και στο δεσποτισμό .

Από την άλλη υπερασπιστής του “Λούμπεν” προλεταριάτου και αναδεικνύει από τα “παιδιά της πιάτσας” ότι το “περιθώριο” της εποχής έχει πολύ μεγαλύτερο πλούτο συναισθημάτων από τους νεόπλουτους μικροαστούς τους οποίους καταστηλιτεύει .

Συχνά επισκεπτόταν την Λίμνη όπου στο καφενείο του Γρίσπου έδινε σκακιστικές “μάχες” για την συνοχή .

Πέθανε κατά τη διάρκεια της χούντας το 1970 και από τον Οκτώβρη του 1995 τα οστά του μεταφέρθηκαν στο οικογενειακό του εκκλησάκι στη Λίμνη. Θεωρείται λησμονημένος και παραμελημένος νεοέλληνας λογοτέχνης, σε σχέση με την μεγάλη του προσφορά στα γράμματα του τόπου.

ΠΗΓΗ: www.servitoros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου