Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ηλεκτροκίνητον αρτοποιείο στη Αιδηψό


... και μια πρόταση για το χωριό Αιδηψός

Στον κεντρικό δρόμο της Αιδηψού που οδηγεί στην Γουργουβίτσα υπάρχει ένα παλιό κτίριο. Πάνω στην είσοδο και σε περίοπτη θέση υπάρχει η ταμπέλα της επιχείρησης: ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΝ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟΝ.

Ρωτήσαμε τους κατοίκους της γειτονιάς και μας είπαν ότι παλιότερα το ζυμάρι το ζύμωναν με τα πόδια και με γαλότσες. Αλλωστε στα Λουτρά της Αιδηψού η ζήτηση σε ψωμί το καλοκαίρι ήταν πολύ μεγάλη. Έτσι το ηλεκτροκίνητον της εποχής αρτοποιείο μπορούσε άνετα να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της εποχής για ψωμί και επιπλέον; Οι γαλότσες και τα ιδρωμένα πόδια τέλος. Ποιος λοιπόν δεν θα προτιμούσε το Ηλεκτροκίνητον Αρτοποιείον;

Το χωριό όπως το λένε οι Αιδηψιώτες μετά από μια σύντομη περιήγηση στις γραφικές του γειτονιές ανακαλύψαμε ότι έχει ακόμη πλούσιο λαογραφικό υλικό, παλιά κτίρια, εκκλησιές πανάρχαιες, έχει κρατήσει κάτι από την τοπικότητά της στοιχείο απαραίτητο για τον τουρίστα που θέλει να δει και κάτι άλλο εκτός από τις πολυκατοικίες και τις πέρκουλες της παραλίας, τα φασφουτάδικα και την τσιμεντοποίηση.

Πρότασή μας: Το χωριό Αιδηψός προσφέρεται για την δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου και την ταυτόχρονη λειτουργία με στέκι για καφέ και ντόπια γλυκίσματα. Κτίρια παλιά με αυλή μπροστά υπάρχουν άφθονα. Επίσης αντί ο Δήμος να τσιμεντώνει τους δρόμους ας τους πλακοστρώσει και να κάνει προέκταση στο μονοπάτι που υπάρχει παράλληλα με το ποταμάκι, και οδηγεί στον παλιό νερόμυλο. Να κάνει δηλαδή διαδρομές πλακόστρωτες στο παλιό τμήμα του χωριού. Επίσης να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για την διατήρηση της παλιάς αρχιτεκτονικής των κτιρίων. Επιπλέον ας πάει κάποιος να βρει ένα ιδιωτικό γραφείο που ασχολείται με αναπαλαιώσεις κτιρίων για να δοθούν κίνητρα στους πολίτες που τα κατέχουν.

Ως πότε ο τουρίστας θα αρκείται στα ζεστά μπάνια και στο δωμάτιο με κλιματισμό. Η ανάπτυξη του τουρισμού έρχεται και από μικρές αλλά πολλές δράσεις. Δεν χρειάζονται μεγάλες χρηματοδοτήσεις. Όραμα χρειάζεται. Το όνομα της Λουτρόπολης το παραλάβαμε δεν το έφτιαξε η γενιά μας. Για να το διατηρήσουμε πρέπει να κάνουμε κάτι. Εκτός κι αν ισχύει για μας το ρητό "τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους κώλους".

ΠΗΓΗ: Βόρεια Εύβοια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου