Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Μαχαίρι και στα ιαματικά λουτρά των χαμηλοσυνταξιούχων


Το ένα χτύπημα μετά το άλλο δέχονται τα... πάλαι ποτέ «περήφανα γηρατειά» από τους κυβερνώντες. Μετά τις περικοπές των συντάξεων, η κυβέρνηση βάζει μαχαίρι και στον θεραπευτικό τουρισμό (λουτροθεραπείες) του ΙΚΑ, που έδινε μια ανάσα σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Κι αυτό εν κρυπτώ, καθώς, ενώ βρισκόμαστε στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου, η διοίκηση του ΙΚΑ καθυστερεί προκλητικά να ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει με το πρόγραμμα. Και για να φανεί ξεκάθαρα η διαφορά, αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρυσι οι κληρώσεις των δικαιούχων των σχετικών δελτίων είχαν γίνει στις 20 Μαΐου!
Ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σε έγγραφό του για τις λουτροθεραπείες, στις 2 Μαΐου, προς γιατρούς-θεραπευτές και μέλη των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών, αναφέρει για το θέμα: «Οσον αφορά τον θεραπευτικό τουρισμό, θα ενημερωθείτε με νεότερο έγγραφο, αργότερα». Μέχρι τώρα, πάντως, η διοίκηση του ΙΚΑ δεν έχει προσδιορίσει ποια θα είναι η τύχη του θεραπευτικού τουρισμού. Εκτός κι αν με το «αργότερα» εννοούσε κατά τα Χριστούγεννα, μολονότι τα ιαματικά λουτρά... εδώ και αιώνες γίνονται μέχρι τον Σεπτέμβριο!
Οι τελευταίες πληροφορίες για το μέλλον του θεραπευτικού τουρισμού κάθε άλλο παρά θετικές κρίνονται. Κατά τη χειρότερη εκδοχή, το πρόγραμμα θα διακοπεί! Σύμφωνα με το... ευνοϊκό σενάριο, θα περιοριστεί δραστικά ο αριθμός δικαιούχων δελτίου ιαματικού τουρισμού (πέρυσι είχαν δοθεί σε 23.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ).
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του θεραπευτικού κοινωνικού τουρισμού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απευθύνεται στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, με στόχο άτομα που έχουν ανάγκη να κάνουν λουτροθεραπεία για 15 ημέρες σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία Α΄, Β΄, Γ΄ κατηγορίας, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα Α΄ κατηγορίας μεγάλων λουτροπόλεων.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν προνομιακά μόνον οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ιδρύματος, με την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνουν παράλληλα το επίδομα λουτροθεραπείας.
Οι δυσάρεστες εξελίξεις στον θεραπευτικό τουρισμό έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις λουτροπόλεις, όπως η Αιδηψός, οι οποίες στηρίζουν σε αυτόν κατά μεγάλο βαθμό την οικονομία τους. Ξενοδόχοι της ευβοϊκής λουτρόπολης επικοινώνησαν με υπευθύνους του ΙΚ προκειμένου να μάθουν κάτι περισσότερο, ωστόσο οι απαντήσεις ούτε τους έλυσαν τις απορίες ούτε βεβαίως τους ικανοποίησαν. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά για να αντιληφθεί κανείς ότι η τοπική οικονομία (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα κ.λπ.) είναι δομημένη πάνω στον ιαματικό τουρισμό και η διακοπή του θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Αντίδραση θα υπάρξει το ερχόμενο διάστημα από τον δήμαρχο Αιδηψού - Ιστιαίας Ζάχο Χριστοφή, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών, με πρόεδρο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.


Ανακοίνωση-φωτιά από τον Σύλλογο Φίλων Λουτροπόλεων



Η πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Ιαματικών Πηγών & Λουτροπόλεων είναι καυστική. Χαρακτηριστικά αναφέρεται:
«Είναι θλιβερό σημείο των καιρών η απαξίωση τόσο της ευάλωτης τρίτης ηλικίας όσο και του ιαματισμού ως σημαντικής έκφρασης πολιτισμού που συνεπάγεται πρόληψη και θεραπεία με τα αγαθά της φύσης. Οι απόμαχοι της εργασιακής ζωής στις δημοκρατίες δεν είναι περιττοί ούτε παρείσακτοι. Φαίνεται όμως πως η δημοκρατία μας ρηχαίνει επικίνδυνα και μοιάζει όλο και πιο πολύ με απολυταρχικό σύστημα σύγχρονων καιάδων. Ούτε όμως με καθαρά οικονομικούς όρους δεν δικαιολογείται αυτή η απόφαση του ΙΚΑ. Αν τα ιαματικά λουτρά ήταν ακριβή πολυτέλεια, τα γερμανικά ταμεία και ταμεία άλλων κρατών δεν θα κάλυπταν τα αντίστοιχα έξοδα των ασφαλισμένων τους σε λουτροπόλεις μάλιστα σε άλλες χώρες. Πάντα είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά τόσο η πρόληψη από τη θεραπεία όσο και η θεραπεία με φυσικούς πόρους από ό,τι με ακριβά φάρμακα. Η απόφαση αυτή του ΙΚΑ θα μετατρέψει τις λουτροπόλεις σε νεκροπόλεις. Δυστυχώς ξεχνούν πόσος κόσμος ζει από τον ιαματικό τουρισμό. Και το κυριότερο, ξεχνούν ότι όταν πεθαίνουν οι άνθρωποι που εκπροσωπούν έναν πολιτισμό, πεθαίνει και ο πολιτισμός τους».
Αλλά και ο βουλευτής Ευβοίας Σίμος Κεδίκογλου με ερώτησή του προς την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη ζητά επιτακτικά να πληροφορηθεί ποια είναι η τελική ημερομηνία για την έναρξη του προγράμματος θεραπευτικού τουρισμού.


Δημήτρης Κυριακόπουλος


ΠΗΓΗ: dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου