Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

Εύβοια Rally Raid


Περισσότερα από 800 χιλιόμετρα με σκόνη και σκληρό τερέν ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού αγώνα Rally Raid στην Εύβοια.

Μέ κέντρο την Αιδηψό και πεδίο δράσης όλη την Κεντρική και Βόρεια Εύβοια 102 αγωνιζόμενοι από όλη την Ευρώπη με μοτοσυκλέτες, quad, αυτοκίνητα και για πρώτη φορά σε Ελληνικό αγώνα buggies, αγωνίστηκαν κόντρα στον χρόνο και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή λόγω ζέστης και σκόνης.
Ο αγώνας για πρώτη φορά, άνοιξε τον δρόμο σε συμμετοχές από χώρες της Ευρώπης με παρουσίες από Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ισπανία, Αλβανία, Αυστρία, Γερμανία και Ελλάδα.

Σημαντική διαφορά του αγώνα ήταν το κέντρο του, που φιλοξενήθηκε μέσα στο κέντρο της Αιδηψού με πολλές παροχές προς του αγωνιζόμενους. Ιδιαίτερη ήταν και η απονομή του αγώνα που έγινε πάνω στην παραλιακή οδό της Αιδηψού μπροστά σε χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν τον χώρο.

Το Rally Raid Εύβοια ξεκίνησε την Παρασκευή 8 Ιουλίου με κλειστή ειδική που έπαιζε τον ρόλο της κατατακτήριας αλλά προσμετρούσε και στην βαθμολογία του αγώνα με 3 κύκλους των 30χλμ. Ένας γύρος αναγνώρισης και δυο χρονομετρημένοι έφτιαξαν το σύνολο της ημέρας που έδειξε στους αγωνιζόμενους και τον χαρακτήρα του αγώνα..

Πρώτη αγωνιστική ημέρα το Σάββατο ξεκίνησε νωρίς με τους πρώτους αγωνιζόμενους να παίρνουν εκκίνηση στις 06:00 για να αγωνιστούν για 465χλμ Οι διαδρομές με ειδικές συνολικού μήκους 250χλμ και και μία απλή διαδρομή 105 χλμ που το ωράριο της την έκανε δύσκολη και μόλις μία ώρα ανάπαυλας στα Ψαχνά.
Πρωταγωνιστές στις μοτοσικλέτες οι Ούγκο Φιλόσα (Husqvarna 511) και Δημήτρης Αθανασουλόπουλος (KTM 250 EXCF).

Στα Quad - ATV η απόλυτη επίδοση της Ζορνίκα Τοντόροβα ( KTM 525) δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης από τον 2ο Μλάντεν Βάκοβ (Can Am 800) αλλά και τους πολύπειρους από το Dakar Πέταρ Τσένκοβ (Can Am 800) και Τοντόρ Χριστόβ (TRX 800).

Στα Buggies, το τεραίν μαλλον έκανε τα πράγματα εύκολα με τους χρόνους να κινούνται στα επίπεδα μοτοσυκλέτας. Ο Βούλγαρος Έντι Μπαγκνταζαριάν (Polaris800 ) τερμάτισε την ημέρα πρώτος ακολουθούμενος απο τον Στέλιο Πράσινο (Joyner 650), που μάλλον έτρεχε σε μια κατηγορία μόνος του, αφού ήταν ο μόνος που έτρεξε χωρίς συνοδηγό κάνοντας πλοήγηση μοτοσυκλέτας

Ίδιο το σκηνικό και στα αυτοκίνητα με την πρωτιά στην Ζ1 όμως να δείχνει πιο ξεκάθαρη σχεδόν από την πρώτη ειδική ενώ τα πολλά χιλιόμετρα και η κούραση άρχισαν να διαμορφώνουν αποτέλεσμα από την 2 μεγάλη απλή του αγώνα.

Αν και περισσότερα απο τα μισά χλμ του αγώνα έγιναν το Σάββατο, οι νίκες τόσο σε Γενικη όσο και στις κατηγορίες δεν ξεκαθάρισαν, αφήνοντας τους πρωταγωνιστές σε αγωνία ενώ οι συνοδηγοί δούλεψαν υπερωρίες σε κομμάτια με πολύπλοκη πλοήγηση. Στην Ζ1 οι Τραγιάνοβ - Μαρίνκοβ Toyota LC οι οποίοι ήταν πρώτοι φτιάχνοντας μία μικρή διαφορά από τους Δημητριάδη - Κάλφα (Suzuki Jimny) και τους 3ους Κουτσουμπό - Λαμπρινό (Suzuki Vitara) να μην μπορούν να κυνηγήσουν τους πρώτους μετά και μία έξοδο στην τελευταία απλή του αγώνα που τους κόστισε σε χρόνο.

Για την Κυριακή που τα χιλιόμετρα της μειώθηκαν με απόφαση της διοργάνωσης λόγω καιρικών συνθηκών. Μια ειδική 65χλμ ήταν και η καθοριστική που έφερε τα πάνω κάτω σε μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα με εξαίρεση την Ζ1 στα αυτοκίνητα που οι διαφορές κρατήθηκαν στα επίπεδα του Σαββάτου. Η ημέρα ξεκίνησε αργά με τους αγωνιζόμενους να έχουν να καλύψουν μόλις 160χλμ με μία ειδική 65χλμ, καθοριστική σε πολλές κατηγορίες, μετά απο την απόφαση της διοργάνωσης να τερματίσει τον αγώνα νωρίτερα λόγω καιρικών συνθηκών.

Στις μοτοσυκλέτες όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στους Αθανασουλόπουλο και Φιλόζα που διεκδικούσαν την 1η θέση γενικής χαρακτηριστικό είναι πως οι μοτοσικλέτες ζύγιζαν παραπάνω κιλά λόγω… λάσπης.

Οι διεκδικητές της πρώτης θέσης βρέθηκαν να οδηγούν πλάι - πλάι για χιλιόμετρα μέχρι που τα όργανα πλοήγησης του Ιταλού τον πρόδωσαν δίνοντας έτσι μια σχετικά εύκολη νίκη στον Έλληνα αναβάτη, που έτρεχε μέσα σε γνωστά μέρη.

Πίσω τους κρατήθηκε η κα Τοντόροβα, που σχεδόν εκμηδένισε τον ανταγωνισμό σε Quad-ATV. Μόλις 4 Buggies κατάφεραν να τερματίσουν με τους Γκόεβ, Μπαγκνταζαριάν, και τον Λιοφάγο να μοιράζονται τα βάθρα σε 2 υποκατηγορίες (RoadBook & GPS).

Στην κατηγορία Ζ1 τα 65χλμ ειδικής δεν ήταν ικανά να αλλάξουν τίποτα στην καταταξη του Σαββάτου. Οι Τραϊάνοβ - Μαρίνοβ κρατήθηκαν μπροστά από τα Ελληνικά πληρώματα και το βάθρο της κατηγορίας έκλεισε με τους Δητριάδη και Κουτσουμπό να ακολουθούν.

ΠΗΓΗ: onsports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου