Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Κοντά στη δικαίωση η Βόρεια Εύβοια


Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ*

Οπως είναι γνωστό, εδώ και τρεις μήνες οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας βρίσκονται σε αναστάτωση γιατί επιχειρείται να εγκατασταθεί από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. παράνομα μια ΒΙΠΕ (Βιομηχανική Περιοχή) στο χώρο τους, που όλοι οι ώς τώρα χωροταξικοί σχεδιασμοί τον προτείνουν για τουριστική ανάπτυξη.
Η δημοσιοποίηση ενός εγγράφου στις 17/10/2011 , που υπογράφεται από την ειδική γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ κ. Καραβασίλη, βάζει καινούργια δεδομένα στην υπόθεση, αφού το περιεχόμενό του αποτελεί δικαίωση του αγώνα των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας και της «Ε» που εναντιώθηκαν στην ίδρυσή της και ηχηρό χαστούκι για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που την υπερασπίστηκε.

Αποτελεί δικαίωση για τους κατοίκους, γιατί αναγνωρίζει όχι μόνον τα νομικά τους επιχειρήματα τα οποία αποδεικνύουν όλες τις παράνομες ενέργειες της διαδικασίας χωροθέτησης και τις παραλείψεις σύνταξης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά κυρίως την τεκμηρίωση των απόψεών τους για τις αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανάπτυξη της περιοχής από την ίδρυση και λειτουργία μιας ΒΙΠΕ, που όπως προβλέπει και το έγγραφο ενδέχεται να «προσελκύσει και ενεργειακές μονάδες καύσης αποβλήτων».

Αποτελεί ηχηρό χαστούκι για την Περιφέρεια όχι μόνο γιατί δέχτηκε έναν «απολύτως ελλιπή» φάκελο αλλά και γιατί «κακώς έσπευσε να γνωμοδοτήσει».

Η σπουδή και η προχειρότητα με τις οποίες παράνομα αποφάσισε για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα μιας περιοχής επιβεβαιώνουν ουσιαστικά αυτό που αποτελεί κοινή αντίληψη πλέον, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδέχτηκε την καθ' υπαγόρευσιν λειτουργία, αποποιούμενη ουσιαστικά αυτό που αποτελεί ζητούμενο γι' αυτήν, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση της περιφερειακής πολιτικής.

Βέβαια ο αγώνας των κατοίκων θα συνεχιστεί γιατί η οριστική απόφαση θα ληφθεί από τους υπουργούς ΥΠΕΚΑ και Ανάπτυξης και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, πόσω μάλλον τώρα που τα πρώτα αποτελέσματα τους δικαιώνουν. Μένει να δούμε αν η πολιτική ηγεσία θα σεβαστεί τουλάχιστον τις απόψεις των δικών της ειδικών στα συγκεκριμένα ζητήματα.

* Πρώην βουλευτής Ευβοίας

ΠΗΓΗ: enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου