Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

"Φέτος Πάμε Ελλάδα"


Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΗ

Στο βορειοδυτικό μέρος της Εύβοιας και σε απόσταση 1½ ώρας με αυτοκίνητο από την Αθήνα βρίσκεται η λουτρόπολη της Αιδηψού. Με το φέριμποτ Αρκίτσας-Αιδηψού μπορεί κανείς να περάσει απέναντι σε τρία τέταρτα της ώρας. Μπορείς, επίσης, να φτάσεις στην Αιδηψό με αυτοκίνητο μέσω Χαλκίδας, διανύοντας τον καινούργιο δρόμο Χαλκίδας-Αιδηψού.

Η ιστορία της Αιδηψού χάνεται στο βάθος των αιώνων. Ο Αριστοτέλης την αναφέρει τα Μετεωρολογικά του με το όνομα «Αιδηψός». Ο Πλούταρχος περιγράφει την κοινωνική ζωή εκεί, με τις διασκεδάσεις και τη διατροφή με άφθονα ψάρια και πτηνά. Ήταν δε γνωστή η Αιδηψός τότε και για τα χαλκουργεία της και το δικό της νόμισμα. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, η Αιδηψός βρίσκεται στην ακμή της χάρη στις ιαματικές πηγές και της ρωμαϊκής εύνοιας. Στην πόλη έρχονταν για λουτροθεραπεία ο αυτοκράτορας Αδριανός, ο Μάρκος Αυρήλιος και ο στρατηγός Σύλλας. Σήμερα, το πιο μεγάλο και πολυτελές ξενοδοχείο είναι το «Θερμαισύλλα», με ιαματικά λουτρά, κήπους, πισίνα, μουσική ορχήστρα και κιόσκι εκεί ακριβώς που σπάζουν τα κύματα της θάλασσας.

Εκτός από το «Θερμαισύλλα», θα βρούμε στην Αιδηψό μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων, όπως «Ηράκλειον», «Στάδιον», «Αίγλη», «Αύρα», «Ακτή», «Αθήναι», «Πηγαί», «Διεθνές», «Άνεση», «Κεντρικόν» και άλλα. Αρκεί ν’ αναφέρει κανείς ότι ο πληθυσμός της Αιδηψού από τις 3.000 φτάνει 70.000 το καλοκαίρι.
Στην Αιδηψό πέρασαν ωραίες στιγμές μεγάλες φυσιογνωμίες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Κωστής Παλαμάς, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο και πολλοί άλλοι.

Οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού είναι διάσπαρτες και όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν τις δικές τους. Η θερμοκρασία των υδάτων κυμαίνεται από 28Ο Κελσίου έως 86ο. Επίσης, υπάρχει και το σύγχρονο υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ που διαθέτει 84 ατομικούς λουτήρες, καθώς και αίθουσα οργάνων γυμναστικής. Σήμερα στην Αιδηψό υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές. Κάτω από το Γυμνάσιο των παλιών χρόνων, σήμερα στο δίδυμο κτίριο στεγάζεται το Δημαρχείο, υπάρχουν θερμές πηγές στα ρηχά της θάλασσας, χαρά μικρών και μεγάλων, θαλασσινά και ιαματικά λουτρά συγχρόνως και ασφαλώς δωρεάν.

Από τη Αιδηψό μπορεί να κάνει κανείς ημερήσιες εκδρομές στα γύρω μέρη. Οδικώς μπορεί να περάσει απέναντι στα Γιάλτρα (για λουτρά), θερμές πηγές και εδώ. Ακολουθώντας το δρόμο ανάμεσα στα πεύκα, φτάνεις στα χωριά Άη-Γιώργη και Λιχάδα, όπου, κατά τη Μυθολογία, μάλωσε ο Ηρακλής με τον Λίχα και του εκσφενδόνισε κοτρόνες, σχηματίζοντας έτσι μια σειρά από μικρά νησάκια, τα Λιχαδονήσια.

Μπορείς, επίσης, να περάσεις απέναντι στη Στερεά Ελλάδα, απόσταση αναπνοής από την Εύβοια και να θαυμάσεις τα αγάλματα του Λεωνίδα με το «μολών λαβέ», κ.λπ. και τον Αθανάσιο Διάκο, κρατώντας το σπασμένο σπαθί του.

Επιπλέον, μπορείς να εκδράμεις βόρεια της Αιδηψού, να περάσεις από το χωριό Άγιος. «Τα σεβάσματά μα και καλωσόρισες, κύριε νωματάρχα». Έτσι προϋπάντησαν οι χωρικοί στον Άγιο, τον ήρωα του ‘21 και αργότερα πρωθυπουργό της Ελλάδας, Δεληγιάννη. Πιο κάτω από τον Άγιο, στον Αγιόκαμπο, υπάρχει άλλη σύνδεση της Αιδηψού με τη Θεσσαλία και την Βόρειο Ελλάδα με φέριμποτ.

Σήμερα η Αιδηψός, τουλάχιστον το καλοκαίρι, είναι μια κοσμοπολίτικη πολιτεία. Θα δεις επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ακόμη και το εξωτερικό. Θα δεις πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες κατά μήκος της παραλίας, εκεί που κάποτε εμείς κυνηγούσαμε πουλιά με τις σφεντόνες. Θα δεις λαογραφικά συγκροτήματα, που με τις φορεσιές, το χορό και την μουσική και τα τραγούδια σου φέρνουν μπροστά σου όλη την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου