Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Καταρρέουν «Οι Αγιοι Ανάργυροι»


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ kiousis@enet.gr

Αποτελεί την πιο ονομαστή λουτρόπολη της χώρας, εκεί όπου κατά χιλιάδες, εδώ και χρόνια, συρρέουν οι επισκέπτες για θεραπεία κάθε καλοκαίρι. Η Αιδηψός στη βόρεια Εύβοια φημίζεται για τα λουτρά της και την παράδοση στον ιαματικό τουρισμό. Παρά την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό, εμβληματικό παραμένει για τον τόπο το παλαιό υδροθεραπευτήριο, σε αχρησία σήμερα, οι «Αγιοι Ανάργυροι».

Ο Σπύρος Καραντζής, γιος του γιατρού της λουτρόπολης Παναγιώτη Καραντζή και αδελφός του Γιάννη, επί εικοσαετία εκλεγμένου δημάρχου, ζητεί από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Αρη Σπηλιωτόπουλο να μεριμνήσει για το ιστορικό μνημείο:

«Κύριε Υπουργέ, σκοπός της επιστολής μου είναι να σας κινήσει το ενδιαφέρον για τη λύση ενός προβλήματος που έχει προκύψει εδώ και μερικά χρόνια. Στη λουτρόπολη της Αιδηψού ο ΕΟΤ έχει ανεγείρει ένα σύγχρονο υδροθεραπευτήριο, στο οποίο λούονται -για θεραπευτικούς λόγους- χιλιάδες παραθεριστές και ο ΕΟΤ εισπράττει εξ αυτού αρκετά χρήματα. Μετά τη λειτουργία του νέου υδροθεραπευτηρίου σταμάτησε η λειτουργία του παλαιού "Αγιοι Ανάργυροι", το οποίο λόγω ιδιαίτερης κατασκευής του έχει κηρυχθεί "διατηρητέο" κι έχει δυστυχώς αφεθεί στη δύναμη του χρόνου και ήδη καταρρέει!

Ο μακαρίτης ο αδελφός μου, ως δήμαρχος, είχε ζητήσει από τον ΕΟΤ να το παραχωρήσει στον δήμο, για την αναπαλαίωση και συντήρησή του, με σκοπό να χρησιμοποιείται για ποικίλες εκδηλώσεις. Απ' όσο γνωρίζω, ο ΕΟΤ ή εσιώπησε ή αρνήθηκε την παραχώρηση, με αποτέλεσμα το ωραίο αυτό κτήριο να καταρρέει.

Με το κτήριο αυτό συνδέομαι συναισθηματικά, γιατί βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου και αποτέλεσε το ιατρείο του πατέρα μου όλα τα χρόνια που έζησε και υπηρέτησε στην Αιδηψό».

Ο ίδιος ζητεί να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα, για λόγους ιστορικούς, αλλά και για να διαφυλαχθούν η πολιτισμική αισθητική και η αρχιτεκτονική κληρονομιά μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/05/2008

ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου