Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Ζουμ στην Ελλάδα που χάθηκε


ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ «ΠΛΗΝ ΑΘΗΝΩΝ»

Της Μαίρης Αδαμοπούλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Πόσα ξέρουμε για τις εκτός Αθηνών πόλεις και την Ιστορία τους; Το λεύκωμα με καρτ ποστάλ εποχής «Πλην Αθηνών» αποκαλύπτει
O Βόλος πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη golfo (κόλπος) ή από την παραφθορά του αρχαίου ονόματος Ιωλκός; Η Ελασσόνα είναι η λευκή Ολοσσών του Ομήρου χτισμένη στα βόρειο άκρο του ποταμού Τιταρήσιου και ο Άγιος Κωνσταντίνος χτίστηκε στη θέση των Οπουντίων Λοκρών όταν το 1832 βρέθηκε στα σπλάχνα της μια βυζαντινή εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Θα μπορούσαν να είναι ψαγμένες ερωτήσεις για επιτραπέζιο παιχνίδι γεωγραφίας. Είναι όμως οι «πινελιές» με τις οποίες συστήνονται 25 πόλεις του Ελληνισμού:

μικρές και μεγάλες- από τη Θεσσαλονίκη ώς το Λαύριο- κοσμοπολίτισσες σαν τη Σμύρνη, λουτροπόλεις όπως η Αιδηψός. Είκοσι πέντε πόλεις «Πλην Αθηνών», όπως αποτυπώθηκαν σε καρτ ποστάλ εποχής, συγκέντρωσε σε μια κομψή έκδοση 240 σελίδων το Αθηναϊκό και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συνοικία του Μεντρεσέ στο Διδυμότειχο, η παραλία της Καλαμάτας, η γέφυρα της Αλαμάνας, η πλατεία της Πορταριάς, άλλοτε στο καφέ- κίτρινο της σέπιας και άλλοτε «ντυμένες» με απαλά χρώματα, θυμίζουν πόσο τα τοπία τους αλλοιώθηκαν από τον χρόνο και την ανθρώπινη παρέμβαση και δημιουργούν μια αίσθηση νοσταλγίας.

Την παράσταση όμως κλέβει συχνά η πίσω όψη των καρτ ποστάλ. Εκεί που ειδήσεις, σκέψεις, χαιρετίσματα, εντυπώσεις, ευχές έχουν γραφτεί με πένα και κατάφεραν να φτάσουν ώς τις μέρες μας προσθέτοντας μια επιπλέον ρετρό πινελιά- μιας και η παραδοσιακή αλληλογραφία «απειλείται» από την ηλεκτρονική.

«Γιώργο μου, καλή μέρα σου. Σου γράφω τακτικά και σε παρακαλώ να μου γράφεις, αλλά θα σου κάνει κόπον ίσως. Δεν πειράζει... Αγάπη μου, 2 1/2 μερούλες είναι ακόμα για να σε ιδώ, θα κάνεις άραγε την θυσία να είσαι στον Πειραιά...», γράφει η πίσω όψη μιας κάρτας από την Πάτρα, μία από τις δεκάδες που μας αφήνουν να ρίξουμε κλεφτές ματιές στον κόσμο των ανθρώπων εκείνων που όχι μόνο αντίκρυσαν, αλλά και έζησαν στους τόπους που απεικονίζουν οι κάρτες. Γιατί όμως η Αθήνα απουσιάζει από το εκδοτικό εγχείρημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που μετρά 103 χρόνια παρουσίας στον χώρο της ενημέρωσης; «Επειδή απουσιάζει και από τη ζωή των πρωταγωνιστών ταξιδιωτών, εσωτερικών μεταναστών. Που αποβιβάζονται με εκπληκτική ευελιξία σε σταθμούς τρένων, αποβάθρες λιμανιών και μετακινούνται προς το νέο σπίτι. Γράφοντας πίσω από τις κάρτες. Αυτό είναι το βασικό συστατικό της νέας τους ζωής», αναγράφεται στον πρόλογο της έκδοσης.


ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου